The Other Side

Alahai Omak Nikahkan...

Assalamualaikum w.b.t...

Err.

Nak buat- buat sasau boleh?
haha.
Tak ada nya.

Err lagi.

Rasa dah lebih sepuluh jari tangan duk hitung member yang bertukar status dari cik kepada puan.
Yang dari puan kepada Mama au Ibu au Umi pom lebih lima dari kalau kira.

Tak sasau mana.
Buat member, 
yang bakal nikah 24 Disember ni.
ehem, 
Tahniah, Barakallah in advance.
Jangan ketuk sangat nanti masa demand hadiah nikah.
Tak kerja lagi.
T_T

Err.

Buat aku fikir,
yang depa duk tup- tup invite cakap nak nikah ni.
Depa cintan cintun ker sebelum tu?

Haa.
Tetiba ajak datang majlis.



Yang paling teruk,
orang siap ingat dah nikah gara status facebook "Married"
dan tiap kali post gambar anak saudara, ekau tag nama si dia..
Ahah!
Serius. Eh.

Apa- apa...
Sudah lah tanya bila Ai nak nikah.
Tak larat nak jawab.
Dan sudah lah cakap Ai jual mahal.
Scandal free okeh.
Telefon pom senyap je.
*padahal contact hilang masa phone hilang dulu*

Alahai omak nikahkan depa,
sebab depa lebih layak.
*buat- buat capai tisu imaginari tepi meja*
Sobs Sobs..

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Niat

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: untuk awak, maaf saya indecisive. :(

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Cerita Mak Ayam

Assalamualaikum w.b.t...

*malam itu bekalan elektrik terputus*

Terdengar pekik-pekik halus di bawah binaan beratap zink.



Mak Ayam memulakan pidatonya.
Sudah lama dia menjadi 'soothsayer' di situ.

"Sedap-sedap ayam kena cucuk steroid juga"


"Kita kalau nak gebu montok pom kena lar cucuk- cucuk juga."


"Dah, tidur semua. Esok jangan buat- buat mati masa orang veterinar tu datang. Tahu?"


Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Badan.

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: orang kalau macam ayam, suka cucuk- cucuk.

Goreng pom sodapp lah!


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Cerita Tentang Yaya

Assalamualaikum w.b.t.

Yaya tilik kotak empat segi. Tak berkelip. Mendongak sambil kesepuluh jari sentuh rata kaca.
Teruja. 

:: 1999 ::

Yaya belek Majalah Keluarga yang Mama beli.
Cerpen dalam Wanita hajatnya nak baca selepas ni, selepas hari terang dikit.
Karna selepas cerita pendek, dia boleh sambung tentang kisah mistik.
Remang kadang.

:: 2000 ::

Hari ni Yaya kena pecat jawatan. Kelakar.
Bukan kena lucut segala, dia cuma pengawas dalam latihan. Tak hendak lansung jadi mak pacak tiap pagi catit nama budak datang lambat.
Yaya tahu, dia sendiri datang lewat.
Walau rumah sekadar 200 meter dari pagar sekolah.

:: 2001 ::

Bosannya masuk kelas pandai. 
Yaya budak baru. Tak ada orang nak layan.
Tepi tingkap, hari pertama sekolah.
Yaya sengaja pilih belakang sekali, kerusi sebelah masih kosong.
Dia tunggu teman yang senasib dipinggir di kelas elit.
Termenung sisip kaca yang rongak.

:: 2002 ::

Karna Yaya tak ada geng sangat dulu.
Ketinggalan nak isi borang mana untuk sambung belajar.
Yaya masuk sekolah gah itu lewat sehari.
Untung Yaya. Sesuka hati pergi beratur masuk kelas Muzik.
Ya, Yaya memang degil.
Kononnya masuk kelas belajar bahasa Arab dan Seni itu membosankan dan tipikal.

:: 2003 ::

Oh! Yaya tinggal di asrama. Dia dah ada geng kepala biul.
Yang berprinsipkan,
"Rules are made to be broken."
Percayalah, Yaya masih tak cukup akal.
'Clan' Yaya sangat menjaga satu sama lain.
Kami tak pukul orang, kami pukul jiwa hati minah berlagak atau tersasar di jalan yang benar.
*bisik hati Yaya*
Selepas keluar musyawarah tak rasmi dengan perempuan cantik yang baru terjebak dalam kancah 'couple'.

:: 2004 ::

Yaya masih nakal. Cuma terpisah sedikit dari geng.
Dia mahu keluar asrama, katanya ingin kelas tuisyen.
Berbeda sungguh menjadi pelajar harian atau pelajar asrama.
*Yaya lap peluh rincik sebum di muka*
"Mana Abah ni, janji nak ambil pukul 5.30 p.m.."
Kenangan pahit Yaya,
orang selalu curi artwork dia.
*acap kali kayu/ papan playwood siap potong hilang dalam bengkel*
"Isk, tahu lah tak reti guna gergaji dan pahat, jangan lah curi, tak reti aku boleh ajar/ tolong buat"

:: 2005 ::

Air mata Mama tumpah. Yaya tak dapat 'Straight A'.
Eh, Mama nangis ker? Terkilan je rasa. 
Sebab Mama tahu Yaya mampu dapat 8A's.
Tapi Yaya selamba sahaja.
Sebab dia tahu itu silap dia, esok kertas Pendidikan Agama Islam,
malam tu dia main dengan kucing terbiar.
Terkikik ketawa seorang tepi meja.
Penat ransang bahagia terus lena.


:: 2006 ::

Sekali lagi tercampak ke kelas pertama.
Bosan lagi.
Yaya nakal. Tapi dia ada member yang boleh geng dari kelas dahulu.
Ada orang serkap jarang kami lesbian.
Oh! Hanyut Yaya sepetang fikir tuduhan perempuan itu.
Akhir, member Yaya tembak tepat.
"Gila kau lesbian, aku straight okeh. Kau pom sama."
"Hahaha"
*Yaya gelak lepas selepas solat Zuhur sebelum kelas tambahan bermula*
Entah. 
Yang melihat kemesraan kami, mungkin tak pernah arti apa itu 'clan', apa itu sahabat.

Aku sayang dia lah!


:: Sekarang ::

Yaya tilik kotak empat segi. Masih terlopong kerana teruja.
Cuma kota itu makin leper, sudah tidak ada butang besar- besar di tepi.
Teknologi LED kata 'developer'.
Eh! LED.. Macam litar elektronik yang Yaya tolong member pateri dulu ker?
Litar Flip- Flop yang rasa nak muntah bila nak cerna 'route AC/DC'
Dia sentuh skrin rata.
Rasa arus aruhan elektrostatik.

3 dimensi. Dia lukis kenangan lakaran 2 dimensi. Jalan Yaya tempuh tuju titik 1 dimensi.


Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Kenangan

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Yaya adalah seekor kucing. Kucing yang ada schizophrenia. Yaya si kucing yang berlagak mahu jadi manusia karna insan punya akal. Yaya bosan hidup sekadar makan dan tidur.




Heh, siapa nak Ayat balik ???

Segmen | Ashadi Mencari Top Fans Surfexchangeclicks.com



Assalamualaikum

Click here


Dengan rasminya saye memutuskan untuk membuat 1st segmen "ashadi mencari top fans surfexchangeclicks.com"..dan segmen ini bermula 12/9/2012 - 20/9/2012

Hadiah yang sempoi:
VIP user + 5000 coin untuk TOP 5 user
VIP user untuk 30 orang terawal menyertai segmen

Syarat-syarat penyertaan :

1.mestilah menjadi user surfexchangeclicks.com kalau belum register sini

2.copy tajuk ini "ashadi mencari top fans surfexchangeclicks.com"

3.copy logo diatas(letak url ke entry ini) dan copy entry ini -->exchange community(nak tukar ayat sendiri pun boleh)
paste di blog / website korang..

4.tag sekurang-kurangnye 3 member..


5.jangan lupa tinggalkan link entry dipetak komen

cara mencari pemenang bertuah :

1.anda berjaya invite walaupun seorang 
2.traffic yang datang dari blog anda juga dikira .
3.jika tiada tersenarai yang diatas admin akan guna random.org untuk mencari pemenang bertuah

tujuan segment :
1-mencari fans/peminat di surfexchangeclicks.com
2-menambah user di surfexchangeclicks.com

sebarang pertanyaan boleh chat di facebook admin Sare Says 





p/s: demi teratai atai-atai. Tolong lar tekan. *gaya desperados*
XD


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Disclaimer Terulung

Assalamualaikum w.b.t.

Sebenarnya gua malas aka tak rajin nak claim apa-apa.
Tapi disebabkan ada suara merdu cakap gua duplicate si anon si jambuu mana entah,
maka gua kena buat ini statement.

*serius*

Gua, 
ada prinsip.

Tulis apa yang gua tahu.
Sebab gua hidup zaman batu,
sebelum stok anak ikan bilis muncul lagi.

Umur 11 ker duabelas tahun gua dah masuk mIRC.
Tapi bukan untuk stok geli- geli.
Sekadar nak cari pengalaman.

Gua ni pemalas.
Sumpah, kerja tengok tibi jer.
Tapi waktu gua rajin orang bising,
Nak cakap *dang* 15 dass lah!
Heh!

Gua tak pernah ada mYSpace. 

Tak pernah main DOTA.
Duhh, Dunia Orang Tanpa Aweks apa barang,
hidup gua aweks keliling bahu okeh.
*mohon dengki*
Kalau pernah terbattle dengan nick 
*Yayashee*

Itu adalah member gua yang berkenan dengan nickname Formspring.me gua.

Latest online game yang gua main,
satu je,
:: Deity Wars ::

Nick : Yayashee25

Umur gua? Suku abad tak ceccah lagi.
*jangan dengki*

Tak nak sarkastik ker sinikal ker parody ker witty ker.
Gua cuma pemerhati.
Terbang bebas kat tweet pom bising.
Duhh.
*lastik dahi dengan biji getah tepi sungai*

Kbai. 
Dah berkajang gua karang.
*jari dah cramp tanda protes*

Jaga Diri Jaga Iman Jaga Bahasa

:: Salam Satu Aqidah ::

p/s: apa barang plagiat? Kat Siam banyak derr. 
*gua macho, tolong percaya*

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Dear Anonymous aka Anon

I don't mind the comments.
But, for atleast put a nickname, so I could refer to which Anon.
*grin*

Thanks for reading...


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Kisah Sabar di Jalan Raya dan Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t.

Tertengok iklan kat tibi 9 tentang kuatkuasa,
Pihak perbandaran boleh saman pengguna jalan raya andai tak ikut aturan lalu lintas.
Berkuatkuasa sejak 1 Oktober 2011.

Oh!
Baru sedar yang kuat kuasa itu wujud,
Terima kasih sebab tolong kempen dalam tibi.
*yang berkenaan*

Satu sahaja yang terdetik,
waktu seorang pemandu kereta meminta maaf pada pegawai yang saman beliau.

Beliau: Minta maaf encik. Lain kali saya tak buat lagi.

*sambil tunduk angguk gaya insaf wa hormat*
Lebih kurang gitu la,
tak hafal dialog penuh.

My two cents,
bukan pada pegawai itu yang beliau kena minta maaf,
tapi patut minta maaf kepada pengguna jalan raya lain yang teraniaya atau kesusahan disebabkan perangai tak berapa tamadun beliau.
Rules are made to be followed.

Please skip the childish thought
"Rules are made to be broken."
Grow up brothers and sisters.
Follow the rules...

Jangan potong barisan.
Lampu merah wajib berhenti,
*tapi kuning tu pecut la kalau sempat*
Kalau ada petak kuning,
for other's sake,
berhenti sebelum line kuning tu, orang lain nak masuk simpang senang.

Common sense please..
Dah lar potong barisan kat lampu isyarat,
kereta dah block laluan orang yang nak belok ke kiri,
kau buat tak tahu tak reti nak bagi laluan.

Rasulullah cakap kalau buang duri atas jalan
pom dapat pahala kerana memudahkan urusan orang.
Ini kau menyusahkan orang semata nak untung sendiri.
Tak semua pemaaf.
Kalau orang yang kau aniaya tak maafkankau,
Tunggu lar kat akhirat susut amal kena kutip dek dosa.
Astagfirullah.

Radikal tak ekstrim.
Hidup ni,
Tiap kerja buat kena lihat kesan kat akhirat sana.

Be wise people. Wise.
Sharpen your common sense.
Be nice to others and a forgiving person.

Jaga diri, Jaga Iman, Jaga Amal

:: Salam Satu Aqidah ::

P/s: Eh, buat ayat macam marah ker? Ramadhan ni kena banyak sabar banyak.. Peace.
My two cents. :)


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Geli dan Malu Sendiri

Assalamualaikum w.b.t.

Arr... 
Dah 180++ entry dalam blog ni.
Entah banyak mana berfaedah,
banyak-banyak amat yang mengarut.
Sebab menulis sesedap rasa.

Kadang,
bila baca balik entry yang ditulis.
Pehh...
Rasa nak tepuk dahi laju-laju pom ada.
Malu...
Camno gua boleh post benda-benda macam tu.

Tak terkira waktu menulis saat jiwa kacau.
Heh!
Geli tahu, geli!
Cakap kat diri sendiri.
Cheesy,
corny...
Sikit lagi nak jadi bertih jagung berkeju.
Muntah dengan ayat sendiri.



Lepas exam nanti,
dah balik rumah.
Andai gua ada masa yang koyan-koyan,
gua kena tapis balik entry dalam blog ni.

Tepuk-tepuk perut pulak,
harap dapat hilangkan lemak.
haha..
Tepuk dahi sakit Oh!

Jaga Diri Jaga Iman Jaga Tulisan

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: first time tengok bola, Spain vs France. *EURO '12*
Thanks to member for the guidance.
Gua macho, tapi zero knowledge pasal bola. 

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Random

Assalamualaikum w.b.t.

Teringat call Ma petang tadi.
Tanya kenapa tak cakap bila exam,
ingatkan exam cancel...

Oh! Ma.
Kalau exam batal, dah lama diri ni terpacak kat rumah.
Orang dah hantar mesej kat dua-dua phone,
sekali Ma cakap takde dapat satu pom.
Celcom ni dah dua kali buat macam ni.
Takpe, Ma selalu doa,
cuma tak doa khusus bila orang exam.
Lepas pass phone kat abang.

Abang dah mengadu, 
nenek aka mek kacau dia.
Mek suka cari gaduh dengan dia..

Abang: Cakap kat mek tu, jangan main kaki Abe..
Aku: Ye ker? Mek kacau Abe?
Abang: Iye, Mek ni lar, suka tendang-tendang Abe... 

*sayup-sayup dengar Ma cakap*
Yang Abe pergi gigit kaki Mek tu kenapa?

Aku: Laa... yang gi gigit kaki tu buat apa...
Abang: Alar, cakap je lah kat mek tu, jangan kacau orang.. *ulang 2-3 kali*
Aku: Ye lar, *buat-buat marah* Mek, jangan kacau Abe...deh?

Selepas bebel sikit jangan marah dengan Mek, ada nak bergaduh, takde, sibuk pulak suruh orang balik kampung ambik Mek datang rumah. Isk.. 

Lupa, tanya abang, nak bagi apa hadiah harijadi..?
Dia cakap, balik lar dulu, nanti baru bagi.
Masalahnya, pakcik tu dah beli pom belom.
Kahkahkah.
Ermm..nak ketuk mintak tolong topup beli phone baru buleh?
*adik yang baik*



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Tak tahu..

Am I making a right choice?

Yada..Yada...


Pergi study lar budak.

Cik Jeju, jangan bebel...



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Kembara Bersama Pakcik Teksi

Assalamualaikum w.b.t.

Pertama-tama gua bersyukur belajar kat side campus kuala lumpur ini.
Hoh.
Boleh lar berlagak update status Y!M ker, skype, facebook bebel yang kL ni panas...
ibarat summer versi Malaysia.
Sangat berlagak.
Hujan merungut, panas merungut, mendung pom merungut.
Nak bebel banyak-banyak, gua cadang pergi bina planet sendiri.
*kalau mampu*

Kedua,
kelebihan side campus ni,
andai tak segempak di Bangi,
sekurang nak pergi mana-mana senang dan dekat,
LRT, Monorel, KTM sejengkal *tipu* sampai.
Naik teksi sahaja, walau starter fixed rate memang RM3,
cepat sampai timing waktu keluar tak jamm.

Sebenarnya gua nak cerita,
teksi tu sangat penting untuk bawa barang-barang gua waktu balik kampung.
Dalam RM5-6 ringgit dah boleh sampai Hentian Putra.
Tapi kena jalan lintas jejantas tunggu teksi depan hospital bersalin harga macam tu.
Dari dalam kolej dekat RM10, tu rezki ada teksi yang lalu.

Satu kes:

Gua tertido, bas pukul 12 hari Jumaat, 
Allah, jalan jamm amat.
Sedar member ketuk bilik pukul 10.30 pagi,
mahu pecut campak semua dalam beg, lari gaya kejar kapal terbang tapi kejar masa cari teksi.
Rezki ada teksi kat luar, dalam perjalanan nak sampai,
gua telefon syarikat bas tu, 
merayu cuak takut terlepas bas mintak tunggu gua sampai.

Encik teksi India: Belajar sampai mana? Form apa?
Gua: Ek? Borang? Form? *cuak tak habis*
ETI: Tingkatan? Belajar sampai mana?
Gua: Oh! Tngkatan 5. Masuk matrik, sekarang tengah degree... *sengih-sengih*
ETI: Bagus. *sengih balik*
Gua: Eh? Kenapa?
ETI: Saya tengok you lain...
Gua: Lain? *haa Sudah, lain kut mana...*
ETI: Berbeza perangai orang yang belajar ni.... *panjang dia tarik*
Gua: Oo, hee. Entah lar, saya pom tak tahu, atas orang jugak. *senyum sambung cuak*

Ending cerita: Encik teksi tu bagi nombor telefon dia kalau nak guna teksi, tapi gua silap hafal.
Duhhh! Macam kesal ada jugak. Sekali gua telefon mamat Siam mana entah angkat. *_*

Kes dua:

Ni naik depan kampus nak balik sehelai sepinggang rumah,
bawak backpack je sebab ada laptop.

Encik Teksi India lagi: You orang kelantan ker?
Gua: Ha ah. Nampak sangat ker?
ETI: Itu, pergi Putra. Tapi tak ada dengar cakap kelantan pom?
Gua: Erkk. Kan cakap kelantan orang tak faham.
ETI: Itu dulu saya ada suka satu orang kelantan. Tapi abang dia tarak kasi saya kawan sama adik dia. Terus putus. Perempuan kelantan ni bagus-bagus. Tak macam kat kL ni..*banyak dia bebel banding-banding, gua tadah telinga ja*
Gua: Ooo..
ETI: You sudah ada orang ker?
Gua: Ek? Orang? Err... Tak kot...
ETI: *sengih-sengih* Saya ingat kalau jumpa you sekali lagi tu ada jodoh dengan you lar...

Ending: Alhamdulillah dah sampai Putra, kalau tak gua nak goreng camno tak tahu. Sengih je memanjang....
Haih, gua balik cerita kat Ma.
Ma gelak tak habis...
Orang India pom boleh.... Sempat jual minyak kan.

Gua tak tahu. Tapi yang pasti,
orang mana pom , kelantan ker, kL ker, mana-mana..
Kalau pandai bawa diri, ikut syariat, tak buat benda pelik-pelik...
OK sahaja...

Jangan main sentimen kenegerian assobiah sangat eh,
gua manusia semua sama je...
Beza tu kat dalam.
Omputish cakap,
Rotten inside?
Nauzubillah.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Akhlak

:: Salam Satu Aqidah! ::



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Risiko Buah Hati Cemburu.

Assalamualaikum w.b.t...

Ermm..
Camno nak cakap.
Ni member yang kongsi cerita.

Al-kisah ada seorang laki telah ter'angkat' seorang perempuan untuk dijadikan buah hati.
Selama ni mereka duk senyap-senyap je,
aman damai.
Sekali baru 'declare',
macam masalah timbul.
Nak guna istilah darah manis,
heh,
bukannya tunang ker apa...

Nak senang,
kisah kelakar lelaki lalang dan perempuan psaiko...

Dari jauh kalau tak kenal,
kita akan expect laki tu macam 'baik',
*definisi baik kat sini tipikal*
macam jaga pergaulan, jaga mata,
tak cakap sangat dengan perempuan,
tup-tup ada buah hati.



Perempuan itu,
sangat 'insecure',
sampai main stalk-stalk laki itu.
takde social account pom, guna account member untuk stalk,
lepas tu prejudis dengan mana-mana perempuan yang berpotensi untuk jadi rival.
Sampai satu tahap,
she kept giving indirect hint for not to disturb 'her guy',
style #unmention warning kat twitter.

Yang lawak,
Mereka satu tempat belajar...
kehkehkeh.
Kira adegan renung bagi amaran sampai laki tu rimas nak lari senang.
Tambah bila kantoi laki tu ter'tweet',
rasa berubah hati.
Oh!
Dan perempuan itu ada geng untuk tolong buat kerja-kerja warning.
Seperti acara tenung musuh secara berjemaah.
Sangat berisiko dapat buah hati macam tu.

Oh! 
Member doa, harap nikah lar dua orang tu,
baru aman dunia.

Tapi kalau aku,
tak nak lar nikah dengan orang macam tu,
insecure tak tentu pasal.
So-called couple je pom.
Bukan laki bini nak rebut bagai.
Dan lelaki lalang?
Istilah paling tepat untuk orang macam tu.
yada-yada...

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Oh, member aku tu mangsa yang dicop rival. Kesian..
Aku gelak sahaja bila dengar.

Teringat azam ker angan-angan masa Sem 1. Oh!


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Kenapa Perempuan Pakai Cincin?

Assalamualaikum w.b.t.

Sebetulnya,
kenapa perempuan bujang pakai cincin.
Tolak lar golongan yang dah nikah atau tunang.

Selepas di'survey' member-member.

1. Nampak cantik.

Yang ni cincin plastik, yang bentuk rama-rama pom ada... Ada yang pakai cincin perak siap ukir nama. *jeles*

2. Mak yang bagi.

Atas dasar menurut perintah, mereka pom pakai lar cincin itu. Biasanya cincin emas lar, sekali pandang macam cincin belah rotan. Silap haribulan orang ingat berpunya.

3. Suka-suka pakai cincin.

Ni kes tengok orang pakai, nak pakai jugak. Jadi on/off waktu pakai. Katanya nak biasakan bila kena pakai cincin 'real' nanti. Heh. Ada jugak... *tepuk-tepuk dahi*

4. Ujian.

Ermm....Ada tanya seorang member, sebab dia pakai cincin emas  kat jari manis macam 'taken' tak lama lagi nak nikah. 

Aku: Kenapa pakai cincin?  
Dia: Oh, ni kakak punya, dia mengandung, sekarang tak muat. 
Aku: Oo.. Tak takut orang salah faham ker? Macam orang ingat dah tunang ker? Nanti takde yang nak 'approach'. 
Dia: Haa... Tak lah. Kalau setakat tengok cincin dah takut, tu tak berani namanya. Buat kesimpulan macam tu. 
Aku: Ek? 
Dia: Ye lah, macam nak tak nak je. Kalau bersungguh-sungguh, dia akan tanya, kita dah berpunya ker tak. Tu baru betul. Mana boleh ingat semua yang pakai cincin ni taken... 
Aku: Betul jugak...

Kesimpulannya.
Buat siapa-siapa yang tengah mencari calon,
jangan membuta tuli anggap yang pakai cincin ni 'taken'. Mungkin sebagai 'Ujian'. Heh.



Cuba pakai cincin,
Allah, susahnya nak istiqamah...
sekali tinggal kat rumah.
Kat mana entah tak pasti, dalam bilik adik kot...

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Niat

:: Salam Satu Aqidah! ::




Heh, siapa nak Ayat balik ???

Flirt Untuk Si Gagah

Assalamualaikum w.b.t.

Flirt.

Mengikut Pusat Rujukan Persuratan Melayu,
kat bawah ni maksudnya:

vi 1. behave amorously, dally, main cinta: he ~s with all the girls in the office, dia main cinta dgn semua gadis di pejabat; when she goes to parties she simply wont stop ~ing, setiap kali dia ke majlis, tdk dapat tdk, dia mesti main cinta; 2. toy, bermain-main, berfikir-fikir, bertimbang-timbang: in his youth he ~ed with communism, semasa mudanya dia bermain-main dgn faham komunis; she ~ed with the idea of living abroad, dia berfikir-fikir ttg gagasan hendak tinggal di luar negeri;

Maka,
Andai tak berapa nak gagah,
jangan nak "so-called flirt".

Heh,
bertepuk sebelah tangan memang takkan berbunyi,
kecuali main kompang. 

Flirt tu asalnya nak main-mainkan perasaan orang?
Jangan lar,
bukan orang yang kena main,
awak yang sakit sebab jatuh suka tiba-tiba.

Nak flirt jugak,
pick a random people, the one you've never met,
so the chances to meet them again would be nil.
Kemungkinan untuk tersuka jadi payah.

Nak buat kerja gila pandang-pandang anak orang pom boleh,
asalkan mata tu rabun,
tak pakai spek atau lense.
Jadi imej pom kabur, ingatan pom tak kuat.



Allah.
Haih, kalau hati tu rapuh macam biskut kena celup kopi panas,
mata terang kuasa 6/6.
Jaga lar mata, jaga hati, tundukkan pandangan.

Setakat nak test market, 
ini bukan pasar jual ikan.
=)

Jodoh itu pasti,
andai bukan di sini,
pasti di sana.
Nyata, mati kita di sini,
dunia yang fana.
Awla yang awla... 

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Akhlak

:: Salam Satu Aqidah ::



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Kembara Mengenal Saudara.

Assalamualaikum w.b.t.

Semalam walimah sepupu, yang sangat jarang boleh jumpa.
Yakni kalau tiga hari lepas ada selisih tepi jalan memang tak kenal.

Hendak ke Kajang naik KTM,
berlagak tak rabun,
sekali salah naik tren sampai ke Shah Alam seksyen 19.

Tengah kalut telefon sepupu mintak tolong ambik,
datang sorang peminat the red warrior (TRW) tanya ni ker Shah Alam?
Nak pergi stadium dari sini ker?
Hanya mampu iyakan stesen Shah Alam sahaja.

Mesej Abang Aid,
nak cakap yang kita pakai baju warna apa kalau tak nampak,
"Pakai baju koko."

Sampai kat rumah Abang Aid,
Mak saudara, sepupu semua duk kecoh,
"Wah, dapat mesej dari mana ni pakai baju ikut tema koko...?"

Aku,
"Eh? Ada tema ker? Tak tahu pom, ni pom member yang tolong pilih."

Akhir cerita,
Abang Aid tunjuk mesej yang dia dapat pasal tema walimah warna koko,
cett..
Tu mesej yang aku hantar tadi.
Semua salah faham pasal tema koko.
Yang matching tema walimah, nenek sahaja...
Bertudung Ungu.

Balik malam dengan KTM pom hampir terlepas turun,
dah lar tersilap masuk koc biasa, tak duduk kat koc wanita,
lelaki dalam tu tengok macam kita ni monyet naik tren agaknya.
Sobs.
T__T

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Aurat

:: Salam Satu Aqidah ::

p/s: layan budak-budak kecik main pom OK, walau mereka tu suka sangat jerit-jerit.

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Tanah Adriyana | Noor Suraya

Tulisan Kak Su,
lepas baca rasa nak bermadah.
Walau kosa kata tak berapa nak indah.
Taip mesej siap guna 'termanggu'.
Si penerima sampai ketawa.
Bebel dekat adik,
karang ayat berpatah arang berkerat rotan.

Dari Tanah Adriyana | Noor Suraya
Cetakan pertama 2002.

Apa guna pasir setambun,
Kalau tidak setinggi duduk,
Apa guna kasih setahun,
Kalau tidak seumur hidup.

Yana.

Apa khabar nasi di daun,
Nasi di talam bagai nak basi,
Apa khabar tinggal setahun,
Tinggal semalam bagai nak mati.

Ku Fitri.

Coretan blob yang buat tangan sambar tak sempat fikir empat belas kali.
Tak rugi.

Muka 246 | Tanah Adriyana | Noor Suraya

Asap api embun berderai,
Patah galah haluan perahu,
Niat di hati tak mahu bercerai,
Kuasa Allah siapalah tahu.

Pucuk pauh delima batu,
Anak sembilang di tapak tangan,
Walaupun jauh beribu batu,
Hilang di mata di hati jangan.

Balik rumah nak sambung tulis,
kerat pantun dari
Langsir Biji Remia | Noor Suraya
Baca pantun bunga-bunga Kak Su...
Boleh senyum sampai telinga.
Heh, siapa nak Ayat balik ???

Hantu Buku...

Assalamualaikum w.b.t.

Merajuk dengan cik laptop sampai buat kerja suam-suam kuku.
Godek blog rajin pula.

Susah kalau ada penulis kegemaran.
Semua buku yang mereka tulis kita nak borong.
Dahtu tak menyempat pulak nak baca.

Andai "buku-wajib-baca-dalam-silibus" tu macam ni,
agaknya tiap sem skor dekan.
Dah nama andai, nyatanya tidak lah.

Dulu,
ada tersadai sebiji bertajuk,
"Jula-juli Bintang Tujuh".

Ma sengih,
"Ai, buku macam tu pom baca juga?

Mungkin sebab tajuknya bunyi lama...
Ma sambung,
"Dulu rajin juga nak baca buku macam tu, sekarang buat ulit tidur boleh lah.."

Sempat bagi sedas tembak tepat,
"Study tak apa jugak."

Hai Ma,
orang bertapa depan tibi,
baca buku cerita,
waktu sawan memasak menggila,
saat rajin nak kayuh basikal 'buduh' bawah tangga.

Anak mama ni hantu buku.
Nanti cikya dah kerja ada duit,
tak buat rak 2-3 biji kat atas tu..
Tayang sekali buku-buku Abah.
Rindu boleh lar nak belek baca tulisan tangan Abah,
yang lawa...
Heh, siapa nak Ayat balik ???

Hidup Yang Besi...


Assalamualaikum w.b.t...

Life is Ironic.

Dramatically Irony,
pathetically irony...

Buat cerita tiap-tiap hari,
story line pengarah dah bagi,
tertulis rapi sebelum lahir lagi.

Tunggu ad-lib,
pelakon nak tambah sesuka hati.
Sesuka hati nak langgar janji?

Kontrak sebelum lahir kemain janji.

اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


Luncur laju macam tiada kesan kat hati.
Itu andai dahi sujud pada Ilahi.
Andai 'rajin' nak lafaz diawal diri.

Lakon layar pentas dunia,

Laju tunding jari pada takdir,
Lembab nak doa minta mudah semua.

Hai hati,
kalau dah mati susah juga.
Buat tebal muka nak minta hati baru.

Selama ini dah minta bermacam gaya pernah ke segan wa silu.
Panggung kepala atas meja.

Tuhan,
ku pinta hati yang baru,
Agar lebih telus menjadi hamba-Mu...

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah, Tuhan seluruh alam



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Yang Terancam

Assalamualaikum w.b.t...

Selepas berhempas pulas kejar waktu, kejar monorel pergi Lowyat beli external keyboard.
Garanya keyboard laptop 'short' ker 'jemm' ker 'hang' sampai 'auto delete' apa sahaja yang gua taip.

Gagah tanpa kantuk sambung buat kerja kat 'library',
kena hantar ASAP tengahari itu jugak,
gua masih menaip ketuk-ketak-ketuk keyboard baru dalam kotak,
di saat member dah pergi makan tengahari.

Ada sorang budak kat meja depan,
member dah lari, secara tak lansung,
gua ter'face-to-face' dengan dia.

Awal lagi gua dah perasan, apa pasal budak ni macam kacau je sejak gua sampai?
*gua betul-betulkan jambul*

Sambil taip gua eja,
mulut kumat kamit.
Budak kat depan, tengah baca nota tapi tutup-tutup muka.
Tak nak tengok gua gamaknya...



Persoalan gua:


  • Muka gua pelik ker hari ni?
  • Budak tu kenal gua ker?
  • Gua kenal ker budak tu?
  • Rasanya gua dah taip sesenyap yang boleh?
  • Ker sebab gua tenyeh hidung sampai merah?
  • Takkan berkenan kat gua kot?

*kahkahkah*

Nyatanya,
budak tu keluar 'library' lagi awal dari gua,
dah nak tido pom tak lena,
pusing letak kepala banyak kali atas meja.

Dengan ini, gua sendiri mem'banned' gua dari masuk library semata nak taip-menaip.
Masuk untuk tidur boleh...
Eh!

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Mata
:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: bajet Taylor Swift sampai orang nak terancam kan...

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Mana lah Tahu...

Assalamualaikum w.b.t.

Nak pilih menantu macam susun kain baju atas bangku.
Kihkih.

Sesungguhnya,
Ma cakap,
"Tak mandi mana boleh kahwin..."

Kahkahkah.
Maka, siapa-siapa yang susah mandi pagi,
mandi sekali sehari,
rajin-rajinkan lah untuk mandi.

Alasan jimat air, jimat sabun, jimat elektrik sudah lapuk,
orang bujang je boleh guna...
Tapi, tak boleh guna jugak sebenarnya,
sebab, suci bersih itu kan bagus.
Nak solat semua, senang,
Allah pom suka.

...

Logik tak?
Kalau kita terima seseorang sebab mak kita dah berkenan kat dia?

Logik tak?
Cipta alasan, tak buat istikharah sebab takut 'bias'?

Boleh tak?
Nak buat hari pilih menantu mana yang Ma nak?
Tak kisah, asal Ma suka, orang redha je...

Boleh tak?
Jangan janji suka hati, bagi harapan sana sini.
Tak baik.
*Eh, mana ada janji suka hati...*

...

Bila dah balik kolej,
tinggal Ma dan abang kat rumah.
Kucing-kucing buat teman Ma.
Sunyinya.

Sambung dialog teratas,

Aku,
"Haha, tak sabar nak dapat menantu ker?"

Ma,
"Ye lah, anak sikit, nak menantu cepat-cepat, biar meriah rumah..."

Aku,
"Oh..!"
Sambung gelak sambil lari jauh-jauh.

Entah.
Kata orang, kawan dengan orang lain,
ber'chenta' dengan orang lain,
nikah dengan orang lain.
Nauzubillah.

Yang pasti,
kena cinta yang kita kahwin tu...
=)

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai

:: Salam Satu Aqidah! ::


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Teringin Nak Tanya...

Assalamualaikum w.b.t.

Bagi salam dulu sebelum tanya.
Kalau ada yang perasan dan jawab salam, kita tambah pahala :)

Kerana member-member gua sedang rancak kecoh heboh di facebook pasal nikah.
Depa duk share link tang :

:: Saya nak kahwin, tapi tiada calon, Apa nak buat ya? ::

Suci kan soalan.
Kesimpulan artikel tu,
patutnya gua jawab,
"Sedang mencari calon."

Member gua balas,
"Duit tak ada, tapi hati ingin kahwin..."
*lirik lagu*

Seorang lagi nyanyi,
"Oh, Mama, saya mahu kahwin......."

Yang lagi senior siap bagi cadangan kalau takdak duit,

1. Nikah gantung
2. Selesai mas kahwin dah cukup
3. Rezki lepas nikah lagi murah...

Maka, rasional tajuk di atas.
Andai gua sasau sebab tak tidur malam,
keesokan harinya,
mungkin hilang bajet gua jaga gengsi.

Gua akan tanya dia,"Kita nikah nak?"


Serius gua akan tanya dia,
"Kita nikah nak?"

A... 
Belakang kira jawapan dia apa,
sebab masa tu kan gua tak jaga gengsi dan tak berapa nak waras.

Lepas tu gua baca lagi,
takpe lah.
Duk diam-diam, duk senyap-senyap...

Gua kirim doa kat dia.

Kalau ada jodoh, ada lah...
=)

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Gengsi

:: Salam Satu Aqidah! ::



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Flirt is Joyous...

Haha...

Ada kebarangkalian nak kena hempap dengan tiang letrik.
tak pom kena kejar dengan bini, buah hati, tunang orang.

Harmless flirt,
as we say.


Tak pom,
kita senyum over dose dalam erti kata mesra alam.
Maka, 
dapat lah roti free.

Eh!

Tak lagi,
saja-saja nak buat orang gelabah.
Nak test line hot lagi ker tak.

Oh! Yang jenis ni wajib baling dengan periuk belanga sekali.
Harus. Wajib..!

Dan time sasau,
jangan suka-suka nak tenung anak orang okeh.
Tak elok untuk jantung dia,
dan dosa untuk mata anda.

=)
Hahaha...



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Mencipta Alasan

Assalamualaikum w.b.t.

Short Term memory.
Bila topik DNA replication yang belajar 2 tahun lepas,
gagap-gagap wajib pending bila nak recall dari otak.

Ignorant.
Sengaja tak nak ambik tahu.
Sengaja tak pakai spek bila turun...
Lagi rela rabun.
Sampai orang kata kita sombong.

Forget.
Pilih untuk tidak ingat sebab tak penting?
Atau gabungan Short Term Memory dan Ignorant.

Miss.
Macam mana nak rindu kenangan kalau ingatan tak ada.
Kadang ada kes psikologi yang orang sengaja buat memory block.
Andai dia ada kenangan pahit.

Stubborn.
Dah tahu ada masalah kat atas.
Masih berdegil untuk tak simpan benda-benda yang boleh 'ring a bell' bila tengok.
Sikit-sikit buang, zaman sekarang, gatal tangan tekan butang delete all.
Tak sedar diri tu, ada bakat senile zaman muda.

Senile.
Masalah neuron...
Atau otak dah kurang guna.
Dan Allah dah takdirkan dia memang nyanyuk.
Rajin-rajin lar baca, tadabbur Al Quran.

Aku.
Gabungan semua.
Lepas tu terpinga mencari memori lama?
Kadang fikir, macam mana waktu dulu.
Mungkin tak berubah.
Lecturer Pharmacognosy cakap,
Human is consistently INconsistent.
Ditto super true.

Aku,
menyesal sebab lupa?
Takpe lah, asalkan ada orang nak tolong remind...
=)
Tapi malu juga, kihkihkih.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Ingatan Kenangan.

:: Salam Satu Aqidah! ::

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Cara Untuk diBahan Jiran & Saudara

Assalamualaikum w.b.t.

Lelaki nampak awet muda sebab, kulit muka mereka tebal,
susah nak kedut...
Dah umur 40 pom masih charming.
Perempuan jangan selalu marah, nanti kedut,

yang kering suami kena beli Loreal lah, Olay lah, SK-II lar...
Mampu??

Tak mampu, bedak sejuk pom layannn..



Tanpa rasa segan silu,
baru faham, kenapa lar banyak member duk kalut bila sampai umur macam ni.
Kahkah,
*gelak geli hati macam comel*

Kisah 1.

Jiran buat makan-makan untuk Maulud,
kebetulan bunga rampai depa tak ikat lagi nak bagi kat orang yang datang selawat lepas Isyak.
Ingat datang lepas maghrib, nak cabut sebelum orang siap solat Isyak.

Kesimpulannya,
kerja membungkus bunga rampai dan tolong susun makanan dalam talam,
situasi yang agak kalut,
sebab yang baru lepas selawat tu mungkin spare perut tak makan malam.
Lapar sangat, sekejap-sekejap nasi tambah...

Duk kalut-kalut,
dengar orang panggil,

"*****."

Aku,
"Ya, Ma..."
*muka confident Ma yang panggil*

Sekali jiran depan rumah yang panggil.
Pergh, malu kena gelak...

Jiran,
"Ada chance nak jadi menantu lar gini..."
*sengih sambil gelak*

Aku geleng laju-laju, cakap dah gagap,
"Eh, dopp....dopp...."
Satu dapur gelak...

Kisah 2.

Anak jiran yang kat atas.
A'an, 
tiba-tiba datang dekat masa gaya ayu ikat bunga rampai.

Dia,
"Nampak macam dah bau-bau gulai je ni..."

Aku,
"Heh, erkk...gulai?"
*tanya gaya innocent*
"Muka macam dah ada orang ker?"

A'an,
"Ha ah, tak lama dah tu.."

"Haha, cincin pom tarakkk...gulai apanya."



"Orang sekarang bukannya pakai cincin dah, rantai, jam..."

"Hee, takdakk eh, Nuyu dulu kot..."
*guna adik untuk larikan diri.*
hahaha
"A'an dulu ker.."

-----------------------------------

Kesimpulannya, 
jangan tersasul panggil mak orang lain sebagai mak sendiri.
Dan pandai-pandai libatkan orang lain untuk larikan diri.

Tak nak dah dress up sopan-sopan lepas ni.
Kahkah...
Nanti orang tanya nak kahwin bila,
kalau pakai sememeh,
orang tak tanya kot...
Tapi aku pulak yang tak sanggup nak keluar pakai selekeh.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Akhlak Cantik Gigi Kuning Takpa Kot...

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: kenapa member cakap aku jual mahal? Tengok orang pom tak, bila drive kereta pom rabun...

[keep the faith for those in this LDR stuff]


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Sawan Memasak.

Assalamualaikum w.b.t.

Cuti sem ni 4 minggu.

1 minggu sangat rajin, setiap hari buat breakfast.
*masa awal-awal balik*

Minggu kedua,
dah terjebak dalam kancah tibi yang melekakan,
masak kadang-kadang,
banyak makan kat luar.

Minggu ketiga,
menggila buat desserts...
Tart telur, Puding trifle, spagetti dua kali, 
benda-benda mengarut yang menggemukkan.

[suka bajet chef besar sebab masa campak garam atau gula, pakai tangan]
*tak cool konon guna sudu*


Minggu terakhir cuti,
*minggu ni*
misi menggemukkan Ma,
walaupom Ma dah complain rasa gemuk gaya berjalan peha bergesel..
Hahaha, gelak puas hati.
Abang tu, dah puas bebel suruh exercise,
dia bebel balik sebab penat macam-macam.
Dah pandai bentak sekarang. =D

Keputusan,
semalam nak buat icing cake tak jadi,
sebab memandai malas nak tengok resepi,
tambah macam-macam,
left frozen in fridge,
tengok lar apa jadi, kek pom dah tinggal suku.

Ingat nak buat apple pie,
menyesal tak beli acuan kat tesco minggu lepas...
Lepas tu mengidam Peach Cobbler.
Semua berlemakk kan?
Misi gemukkan Ma..
Sambil tembamkan pipi.



Sebenarnya,
nak lepas gian, sebab mixer Ma yang sama umur dengan abang dah sampai ajal,
masa pukul cream cheese untuk cheese cake raya AidilAdha tahun lepas.
Imagin sahaja betapa meroyan nak baking.
Semalam Ma beli mixer baru..
Wohoo!!!

Baking depan tibi sambil layan cerita Chaos kat AXN, siapa boleh lawan?
Kahkah.

Nyatanya, 
bila menghadap blog resepi atau tang page masak-masak.
Berjam-jam boleh habis.
Dah ada lar 2-3 ketul butter Farmcow dah habis sejak bertapa kat rumah ni.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Makanan Salah Cari Sakit

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Masak dengan kasih sayang, 
suka bila orang kenyang, pipi tembam belakang kira. =)

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Ingkar Keturunan

Assalamualaikum w.b.t.

Bertapa di rumah,
mood untuk online baru datang selepas 2 minggu.

Kemudahan di rumah,
walau takde tasik titiwangsa untuk joging,
ada 24/7 available food tanpa cashier,
dan tibi berserta stereo box.

Cerita tibi.
Demam menukar kisah cinta dalam novel kepada drama atau movie semakin menjadi-jadi.
Yakni aku pembaca novel,
walau kadang tak semua yang dibaca dalam koleksi.

Komen,
Erkk...
"Are they running out of ideas for love stories?"
The Malay love stories shall endless in television,
and they shall be melodrama and pretty sickening to watch.
Hanya tukar hero, heroin, nama canggih-canggih, jalan cerita stereotaip.
*penat*

Aku,
layan cerita Melayu awal-awal masa intro,
bila masuk scene yang entah apa-apa,
lari masuk bilik, takpom naik atas tengok Astro Fox, World, Diva,
selain yang mengarut di atas...
*predictable ending*



Erkk..bukan nak ingkar sangat,
tukar lar...tukar lar cerita...
Kalau pom nak garap cerita dalam novel ke layar filem atau drama,
ambik lar novel Ramlee Awang Murshid ker,
Urban novel yang dipublished oleh Fixi sebagai contoh.
They are good.
Luar kotak, luar norma, luar stereotaip.

Dan ada yang komen,
karya 'kita' semakin murah.
Jual tajuk yang 'murah', yang kadang aku baca tajuk je dah "Erkk..".
Nak tunggu pelajar pondok garap filem islamik,
drama islamik seperti KKB, AAC, atau terbaru Hafasal Shalat Delisa.
Mampu?
Mahu?

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Selera.

:: Salam Satu Aqidah! ::



Tak ingkar mana, cuma bosan... Try be witty. Just witty, sarcastically funny.
Will you? ;)

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.