The Other Side

Mana lah Tahu...

Assalamualaikum w.b.t.

Nak pilih menantu macam susun kain baju atas bangku.
Kihkih.

Sesungguhnya,
Ma cakap,
"Tak mandi mana boleh kahwin..."

Kahkahkah.
Maka, siapa-siapa yang susah mandi pagi,
mandi sekali sehari,
rajin-rajinkan lah untuk mandi.

Alasan jimat air, jimat sabun, jimat elektrik sudah lapuk,
orang bujang je boleh guna...
Tapi, tak boleh guna jugak sebenarnya,
sebab, suci bersih itu kan bagus.
Nak solat semua, senang,
Allah pom suka.

...

Logik tak?
Kalau kita terima seseorang sebab mak kita dah berkenan kat dia?

Logik tak?
Cipta alasan, tak buat istikharah sebab takut 'bias'?

Boleh tak?
Nak buat hari pilih menantu mana yang Ma nak?
Tak kisah, asal Ma suka, orang redha je...

Boleh tak?
Jangan janji suka hati, bagi harapan sana sini.
Tak baik.
*Eh, mana ada janji suka hati...*

...

Bila dah balik kolej,
tinggal Ma dan abang kat rumah.
Kucing-kucing buat teman Ma.
Sunyinya.

Sambung dialog teratas,

Aku,
"Haha, tak sabar nak dapat menantu ker?"

Ma,
"Ye lah, anak sikit, nak menantu cepat-cepat, biar meriah rumah..."

Aku,
"Oh..!"
Sambung gelak sambil lari jauh-jauh.

Entah.
Kata orang, kawan dengan orang lain,
ber'chenta' dengan orang lain,
nikah dengan orang lain.
Nauzubillah.

Yang pasti,
kena cinta yang kita kahwin tu...
=)

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai

:: Salam Satu Aqidah! ::


Heh, siapa nak Ayat balik ???

5 comments:

Rain said...
April 13, 2012 at 2:40 AM

wah orang hebat ni nak disunting ya tak lama lagi?

mendirikan masjid satu tanggungjawab. semoga dipermudahkan jalan menujuNYA. amin..

[Reply to comment]
Cikya said...
April 15, 2012 at 1:49 AM

Huu, Rain.
hebat kut mana nya.
tak dak aihh...

saja mengarut. Cikya ni budak-budak lagi kan..selekeh, sememeh. haa ;D

[Reply to comment]
A love too strong to die said...
April 15, 2012 at 7:29 AM

asal ma suka,orang redha jer..yeke tu

[Reply to comment]
Cikya said...
April 15, 2012 at 1:45 PM

haa..
Tak caye ke? Meh lar try test line, cinta boleh muncul bila-bila apa..

[Reply to comment]
intan.maisarah said...
April 17, 2012 at 9:18 AM

Cikya,nak kawin jgn lupa jemput

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.