The Other Side

Random

Hi.

I have always thought of this, whenever I was in public.
Where we could find lots of couples spending time together, minus the married one.

I think,
what would happen if the  holding-hands-couples were taking a super lazy sweet stroll and there is this one random girl come by the man andhold his hand while dragging him away.
I bet, pretty much the man would be in shock before able to react sanely. Snatched away by random girl, that's not a nightmare I suppose.

Or.
Instead of snatching the man, the girls could walk together.
Haha.
Such a troll.

Always wonder.
   
Ciao, love.
Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Stereotype

Assalamualaikum w.b.t.

Sebenarnya nak publish entry ni sekali dengan entry sebelumnya,
lepas tu azamnya nak buat laporan, 
ehem!
Tapi sebab otak tak boleh fokus macam terlekat kat dada gitu,
kena taip juga.



Dah biasa dengar kan,
orang pakai tudung biasa- biasa, 
pemakaian tak selonggar, setebal, tertutup semua aurat...
merasakan bahawa,
orang pakai tudung labuh ker berniqab ini,
spesis manusia yang memilih kawan atau bulu.
Aci nak geng dengan makhluk yang 'baik- baik aja'.
Entah definisi baik ekau orang apa entah.
Dan entah definisi baik mereka yang tersebut apa entah.
Tapi gua bukan nak cerita tentang skeptik perempuan sama perempuan.
Isu kitar semula,
tak hipster la macam ni.
Ceh!

Err, ceritanya,
pasal persepsi laki- laki sama perempuan yang stok- stok muslimah pada zahirnya,
rohaninya gua tak nak cerita la.
Nanti,
kang datang hujah,
"Don't judge a book by it's cover" la...
Hujah,
"Gua tak tahu yang buka- buka tayang segala aset ini tidak punya rasa hipokrit."

Hipokrit kut manusia kau nampak,
yang duk berhipokrit sama Tuhan,
hujahnya,
"Itu perihal dosa pahala aku sama Tuhan..."

Okay,
*angkat dedua tangan mengalah*
Ceh, mengalah berdakwah kononnya.

Sebenarnya lagi,
Air yang tenang jangan disangka tiada buaya.
The ripest apple might still got the seed.
We never knew.
Dan manusia yang zahirnya kau nampak sekarang,
belum tentu diri dia satu-lima-sepuluh tahun yang lepas.
Mungkin berubah ke arah baik,
mungkin bertala- tala membuang sifat buruk (mazmumah)...

Makanya,
apa dosa gua kalau layan lagu rock, techno, bla-bla-bla?
*menangis*
Ada masalah ker kalau orang macam gua tak dengar radio islamik sepanjang masa?
*kerut kening*
Isunya apa kalau gua bawa kereta laju? Imej muslimah?
*tarik muka*
Lagi,
dan andai berpakaian tutup, apa ada tatacara gua tak seharusya bergaul dengan manusia berimej lain?
*hentak meja*



Gua nak cakap,
siapa- siapa yang sekarang,
yang kau nampak macam baik.
Penegasan,
*macam baik*
dia tak semestinya lahir dalam keluarga yang penuh tarbiyah( didikan) agama,
dari kecil diajar tutup semua,
dia dahulu mungkin penjenayah sekolah tahap satu,
rebellious kid who's found way back,
pernah punya ilmu agama nilai kosong.
Kita tak tahu.

Mungkin,
dia cuba berubah dari luar ke dalam,
perlahan ubah cara pemakaian, 
sambil baiki amal ibadah.
Lebih baik berubah dari dalam keluar,
kesannya InshaALLAH lebih kekal,
dan biasanya,
perubahan ke arah kebaikan itu seiring.
Sebelum nak cop siapa- siapa,
punya perangai gila- gila,
ingat,
"Dia yang dahulu belum tentu dia yang sekarang."

Yes, first impression counts,
but,
let it slides,
don't judge or assume, instead you should ask.

"Al imanu yaziidu wa yankuz…"
Iman itu naik dan turun... =)


Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Pandangan

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: pertama kali gua jadualkan publish entry. *sengih kerang*

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Be Charm!

Assalamualaikum w.b.t...

Dah 25 November baru nak update entry,
maaf, alasan sibuk itu klise sangat.
Nak acah- acah hipster enggan "mainstream".
Jujurnya malas nak online kat laptop.
Maaf.

Hurm, Be Charm.



Sebenarnya nak cerita,
kalau orang tanya soalan ker,
orang hantar inkuiri,
kalau tak tahu jawapan,
kau dah bersedia siap siaga untuk
terus putus asa dengan skema jawapan,
"Tuhan Maha Mengetahui"
boleh?
Nak dramatik lagi,

"Sesungguhnya saya ini hamba yang dhaif pengetahuannya, maka wa'llahua'lam"
Aci je kau nak jawab camtu,
tapi kalau aku yang tukang tanya soalan,
soalan yang memang serius,
dapat solusi begitu,
rasa nak lempang- lempang.
Rasa je mampu,
tapi lain kali memang takkan tanya dah kau soalan apa- apa.
Tak ada usaha lansung nak berfikir secara kritikal ker,
nak usaha cari untuk bahas soalan,
kalau dipertikaikan jawapan.
Sumpah menyampah.



Iye,
mengaku la juga,
zaman dahulu masa bergiat aktif dalam organisasi,
aku ni spesis orang yang suka tanya soalan,
kau tak nak aku tanya,
sediakanlah mental dan fizikal untuk jawab,
soalan aku 'critical thinking',
tak perlu nak skema buka buku cari fakta.
Dan kalau tak mampu jawab, 
tanya la pandangan orang lain ker,
usaha google internet ker,
tanya apa yang aku fikir ker.
Ini tidak,

"Sahaja aku berserah kepada Yang Maha Esa"

Takkan lar sebab dah fobia dedulu,
sebab aku selalu pertikai apa- apa ayat penyata yang kau keluarkan,
terus lari.
Ceh!
Tak gentleman lansung.

Dan saudara/i,
buat lah kenyataan apa-apa sekalipun,
'You must keep the fact straight, exaggeration/ hyperbola can be used if it won't mislead the core of information'
Pegang betul- betul.
Ini tidak,
ayat kemain bombastik, isi ke laut, orang yang baca tak faham
atau
lebih teruk salah faham!

Apa- apa,
masih tidak berpuas hati dengan orang yang tak ada usaha nak cari jawapan sendiri.
Hey,
kadang tak semua orang tahu,
sebab tu dia tanya,
kadang lagi dia tanya sebab nak sahkan kefahaman dia.
Kau?
"Sahaja aku berserah."

No Charm at all.
Titik bertuntas totok tak menarik.



Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Serah Harap

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: yang pernah ditanya, aku tak suka tertanya-tanya. 
Terima kasih sudi jawab.

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Ratu Cantik Versi Muslimah

Assalamualaikum w.b.t...

Mulakan dengan monolog (baca: bebelan untuk diri)
Inilah padahnya kalau ada idea tak terus tulis.
Mari salahkan Twitter!
Hahah!
Sebab dah tangguh seminggu,
nak kumpul balik fikiran agak...
Kita sambung!

Ehem!
Sekarang tengah hangat Miss World 2013 kan?
Gua tak boleh tengok sebab semester tengah jalan,
bekalan televisyen sangat kurang.
Lagi nak streaming Miss World,
baik download video muzik PussyCat Dolls eh!
Tak, download kuliah ustaz Youtube.
Aci!

[Philippine Menang: Fresh dari oven]


Sebenarnya,
hujung minggu lepas pergi melawat member blogger,
Syerarot. 
*tak nak tulis nama penuh*
Dia bawa pusing kampus dekat Nilai naik motor hey!
Seronok tak terkira, sambil mengutuk gua menyebabkan motor tu tak 'speeding'.
Lepas pusing, cuci mata tengok Home-Deco sempena Pesta Konvokesyen universiti beliau.
Malam nanti member gua bawa makan kat Restoran Aunti Aini kot?
Glamour katanya, kalau bulan Ramadhan tak buat 'reservation' takkan dapat makan lah gitu.

Bismillah.
Ratu Cantik Versi Muslimah?
Rasionalnya kau nak buat ratu cantik versi Muslimah?
Apa Miss World sekarang tak cukup unsur agama?
Ahah!

Dah kalau namanya ratu cantik,
muslimah kut celah mananya sayang oi?!
Apa?
Nak cakap cantik intelektual?
Cantik peribadi?
Keindahan sanubari?
Clichenya saudari.
Setidaknya mesti tayang 'body'.
Menambah depresi sahaja.

Gua tengah bayang fesyen muslimah sekarang,
ehem!
Hijabista? 
Too bad honey, hijabista?
Cuba tilik balik.
Definisi mudah, "I cannot brain this." memang tak diterima lansung.
Pakaian yang menutup aurat itu,
yang mana bila kau pakai, boleh ambil wudhu,
tanpa telekung boleh terus solat.
Haa, gitu tutupnya.
*pakai stokin tebal lah*
Makanya, melihat senario kat televisyen,
apa hijabista tu tutup aurat?
Yang dipamer di dada majalah, muka suratkhabar,fesyen 'muslimah', 
tutup aurat? Kau yakin?



Apa rasionalnya perbandingan kualiti cantik intelektual, peribadi, sanubari perempuan nak ditiketkan atas nama Ratu Cantik?
Oh!
Bagi gua tidak,
tak perlu lansung. 'Branding' sebegitu.
Mereka nak ber-'ratu cantik' setiap empat musim,
ikut suka mereka lah. Kalau kita tengok, dosa sendiri tanggung.
Usaha nak mencegah, benda ada depan mata, 
'accessible'.
Nak kualiti dalaman,
blind comparison boleh.
Kalau kau berasalankan,
kita perlu wujudkan Ratu Cantik versi Muslimah,
yakni, 
untuk menilai 'inner quality' seorang manusia bernama perempuan.

Ada Ratu Cantik,
Muslimah atau tidak,
itu bukan tanda kebebasan.
Itu eksploitasi.
Bila mahu pandai, cerdik?
Muslimah sebenar, berkualiti,
tak perlu kan 'human approval' untuk rasa cantik.
Tahu?

Jenguk langit, pandang atas.
Syaratnya,
lepas 'aturcara hidup DIA'.
Deen fella. 
Deen: cara hidup.

Kesimpulannya,
a brainy girl, despite her inner or outer beauty, would never need human approval.
Faham?

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Branding

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: apakah gua feminis malam ni? Tak, selalunya misoginis! Yakin.

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Makan Ubat dengan Betul

Assalamaualaikum w.b.t...

Lemme see,
iya,
tahu ada orang yang tak suka makan ubat,
dengar perkataan klinik dah pecut lari kan,
tapi kalau dah sakit kena makan jugak.

Macam tak cukup 'kaw' je pendahuluan macam tu.
Anggap sahaja entry ni diinspirasikan oleh tweeting dengan member pasal gastrik.

Contoh ubat yang biasa kita makan,
Panadol aka Paracematol (Acetaminophen),
biasa telan 2 biji (500mg) sekali makan kan? -- dos dewasa
Dan ada yang sebiji tablet berdos 650mg, sebiji atau dua biji ikut keperluan. -- dos dewasa

Dos dewasa kita anggap umur 12 tahun ke atas.
Yang berpura- pura tak dewasa tapi makan paracetamol sebiji juga,
lepas tu cakap ubat tak berkesan.
Biarkan makhluk begitu.

Yang nak ditekankan di sini.
Kenapa ada ubat yang kena makan:
1. Bila perlu
2. Makan sampai habis
3. Makan sekali sehari
4. Makan dua kali sehari
5. Makan 3 kali sehari...
6. Makan selang sehari (every other day)

Secara kasar,
contoh ubatan yang hanya makan bila perlu,
ubat tahan sakit (analgesic) -- paracetamol, common painkiller, ubat tahan muntah/ loya.
Peraturannya,
kalau dah tak sakit, dah sembuh,
jangan makan ubatan tu, tak perlu makan lansung...

Secara kasar kedua,
contoh ubatan yang kena makan sampai habis,
antibiotik.
Ha ah, sangat lah wajib untuk kita makan antibiotik sampai habis ikut jangka masa yang ditetapkan.
Kalau antibiotik tu kena telan 3 kali sehari.
Mampunya makan ubat tu setiap 8 jam selang waktu dalam sehari.
Mampunya jangan lewatkan makan antibiotik.
Kenapa?
Sebab, kita ikhtiar nak sihat, tak cukup dos, 
bakteria boleh 'develop resistance' terhadap antibiotik tertentu.
Dan, 
antibiotik hanya untuk treatment bacterial infection.
Thus, I could never brain why 'some' medical practitioner would simply prescribe antibiotic without any possible bacteria present.

Secara kasar ketiga,
keempat, kelima.
Dah kalau uba tu kena makan sekali sehari, makan sekali sahaja.
Ikut aturan, makan selepas makan atau sebelum makan.
Makan dengan perut kosong atau makan dengan makanan.
Sesetengah ubatan hanya makan waktu malam, (anti-kolestrol; simvastatin),
sebab ubat kolestrol bertindak lebih baik waktu malam.
Ubatan macam untuk tekanan darah tinggi jenis, (diuretic- frusemide),
makan waktu pagi, telan waktu malam kang berulang alik ke tandas buang air kecil.
Ya, sila kisah tentang sebelum atau selepas makan.
Ada ubatan yang tinggi serapannya waktu perut kosong.
Ya lagi,
sila pastikan cukup makan dua, tiga atau empat kali.
Makan sampai sembuh,
kita ikhtiar kan?

Secara kasar keenam,
ada ubat makan selang sehari.
Seeloknya, tanda hari kat kalendar, hari mana yang kita pilih untuk mula 'treatment'.
Usaha untuk sihat.

Uhuks.
Secara kasar diterangkan pasal cara makan ubatan.
Dinasihatkan telan ubatan itu dengan air kosong (suhu bilik).
Tapi nak minum air manis jugak terserah...
Sebolehnya,
lepas telan ubatan, jangan terus baring tergolek tidur.
Posisi badan biar tegak dalam setengah jam sekurangnya.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Kesihatan

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: apa-apa tak faham tanya, aku cuba jawab sejujurnya :) dan se-terperinci yang mampu.



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Jenayah Terancang

Assalamualaikum w.b.t...

Yello!
Maaf,
bajet stok blogger famous ajo haa,
kalau update entry sebulan sekali orang tunggu.
*sesi bebel dulu*

Satu,
sibuk dengan internship,
bertempat di kilang farmaseutikal, Kelantan.
Sebiji itu ajo haa kilang macam tu kat sini.
Makanya,
Alhamdulillah, it all went quite smooth,
great supervisor and surrounding,
co-trainees yang biul- biul ubi sengal ala ayam.
Eh!

Dua,
berbalik kepada topik jenayah terancang.
Jenayah hati. 
Oh!
Sebagai seketul manusia yang dah terbiasa jumpa 'stranger',
berprogram sana sini,
gatecrasher situ sana,
being the uninvited guest sesuka hati.
Kahkah.
Bila mana nak jumpa orang yang tak pernah menghadap muka,
selama ni tilik gambar aje.
Dah hilang rasa berdebar.
Sumpah, hilang terus.
Professional melampau agaknya.



Tiga,
semalam jumpa makhluk yang disyaki,
akan membuah rasa bunga,
kalau bertemu,
sebab pertama kali selepas 60 purnama,
tambah tolak lah.
Rajin pula nak hitung masa bagai.
Lalu, *tettt* instead or flowery theme,
it was dull and fast
not even a dust would volunteer to spice up my metaphor.
Lantas,
kesimpulan yang dibuat.
60 purnama dalam kebingungan adalah sia-sia.
Mari cari marka baru.
Kahkah!
*tampar pipi sendiri*
Suka sangat syok sendiri.



Empat,
tolong lah jangan cakap pasal nikah kahwin yer kalian.
Uhuks, semalam juga,
pergi jalan rumah member kepada incik 60 purnama,
beliau dah berbini, mengandung pula,
member yang diajak 'hop in' tu pom mengandung juga.
Bakal mommy & daddy dua ketul tu boleh sembang gebang pasal anak,
kami yang duk teman dua orang,
pandang kerling sendiri.
Depress dan rasa inferior sungguh.
Orang beranak pinak,
kita duk senang membujang.
Hahah! 
Tak senang jugak,
makcik pakcik jiran atuk semua rukun tetangga,
sibuk bertanya bila nikahnya.
*lari laju-laju*



Oh!
Jenayah terancang lagi,
berkeputusan,
istilah butterfly in the stomach won't have any effect on me.
Maybe, err maybe,
a deep stare would shake.
Hey Hey!
Jenayah lah,
kau tenung renung anak orang sampai dia duk gila bayang,
eh, melampau sangat.
Sampai duk teringat.
Sekian.
Empat- lima isi rapuan.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Etika Profesional

:: Salam Satu Aqidah!::



p/s: I've got a new crush.. Lol *jatuh tangga*

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Living between Two Worlds

Assalamualaikum w.b.t...

Mulakan entry ni dengan sepatah ketidakpastian,
yakni,
sepatah entah.

Entahlah.
samada hidup yang lalu.
Dibesarkan dengan per
sekitaran ibubapa menyokong penuh sifat inkuiri anak.
Membenarkan anak mereka suasana hub ilmu yang mencukupi?
Ehem!


Ahh,
bukan nak perasan pandai.
Sebab isu kat sini, ilmu tak formal.
Atau mak ayah kau tak pernah cerita prinsip hidup yang mereka pegang.

Jangan cakap tak pernah.
Ibubapa mesti be
rprinsip. Sekura
ng terselit sepatah dua petua hidup mereka sepann
nnjang memberi bebelan bermakna.

Sebagai contoh walau aku bukan bergelar ibu masih.
Prinsip waktu bekerja atau buat sesuatu.
Strive hard. Strike hard. Put my 100% into it. Do not disturb me while I'm working for your less trivial issue.

Pegangan hidup lain.
Macam kalau kau tak tahu sesuatu.
Apa kata kau usahakan dahulu cari solusi masalah tu.
Bukan membuta tuli tanya orang itu ini.
Kalau benda semudah mudah alam.
Sampai orang yang kau bertanya boleh sentap!
Hey!
Sebab bagi aku what you earn through difficulty will retain longer in your memory...



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Ilusi Nikah Awal | Random

Assalamualaikum w.b.t.

Hey Hey!
Bermodalkan konsep tulis apa yang kita tahu.
Yang mana apa yang diketahui itu bukan ilmu sesat hendaknya.
Atau fikiran skeptik dan prejudis kemudiannya bertukar menjadi prinsip hidup.
*geleng- geleng*



Aku bukan the living proof nak komen pasal nikah awal ni bagus ker tak.
Maka jangan ada yang mengkondem cakap,
aku kritik sirah,
Nabi Muhammad s.a.w. nikah masa umur 25 tahun.
Dan umur 25 tak ada lah awal sangat kot? Kot?
Dah suku abad.
Tapi kalau dah tak matang,
umur 40 pom belum tentu 'masak'.

Semalam terbuka cerita pasal nikah- nikah dengan mak mertua akak dan akak di meja makan.
Aku bukak cerita junior dah nikah, siap mengandung gitu.
Komen akak,

"Bukannya best sangat nikah awal..."

Aku tengok anak saudara 3 orang duk golek- golek depan tibi.
"Oh... Okey!"
Eleh, dia bukannya nikah awal sangat pom,
umur 25 baru nikah, fair and square.

Pasal ilusi nikah awal kan,
ada yang pernah tanya Ustaz Azhar Idrus pasal nikah khitbah?
Yang jelas dari klip video kat Utube tu,
suami wajib tanggung nafkah isteri,
kalau ayah mertua hantar isteri itu ke rumah suami.
Bukan di tangga rumah sahaja.
Jatuhlah istilah segala sudut suami tanggung isteri.
Tanggung makan pakai isteri.
Tanggung dosa isteri.
Tanggung anak- anak andai ada rezki...



Hey!
Umur awal dua puluhan kalau dah mampu nak sara anak orang takpe,
aku tak kesah.
Dipersilakan.

Umur awal dua puluhan dah cukup ilmu di dada untuk didik anak orang.
Juga aku sarankan nikah awal,
lagi cepat buat pahala secara double kan?

Masalah datang kalau kau nikah semata nak elakkan zina?
Ewah!
Sesedap ubi je beralasankan nafsu.
Apa dengan nafsu tu kau nak beli lampin susu kalau dah beranak pinak nanti?
Tapi kalau lepas kau dah nikah mak ayah mertua nak tanggung lagi anak mereka lain cerita.
Puasa dulu, cucuk biji mata dengan garfu kalau dah kronik sangat.
*harap takde yang bendul bebetul cucuk mata*



Umur umur begini,
saat cuti sekolah dan wall facebook penuh dengan gambar nikah memember.
Rasa cemburu ada jugak.
Fikir masak- masak.
Apa aku nak makan pasir?
Usahkan pasir, mana nak cekau calon?
Kihkih.
Biarkan je lah.
Jiwa kacau kejak.
Dan demi menurut komen akak yang nikah awal bukannya best sangat.
Makanya,
"Ada jodoh, sampai seru, ada lah nanti."
*ayat tipikal*

Ilusi nikah awal paparan "share- share" di facebook?
Aku cuba berhusnuzhon..
Apakah artikel itu benar,
atau khayalan penulis.
Yang mengimpikan perkahwinan sebegitu.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Niat

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: maaf tak fikir pasal nikah ni, sebab tujuan nak habis belajar & kerja dahulu inshaAllah. 
Allah Know better. XD

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Tak Terucap

Assalamualaikum w.b.t..

Teruklah gua macam ni,
dah dua malam tak boleh tidur.
Nikmat lena waktu malam Allah dah tarik ker apa.
Dan saat ni tahap melatonin dalam badan dah lintang pukang gara- gara tak tidur malam.
*nocturnal being*
Cane kulit nak cantik neh.
Kahkah, macam selama ni kisah tidur cukup ker tidak.

Selalu orang tak boleh tidur sebab terlebih fikir.
Otak ni pulak waktu nak lelap mula la fikir macam- macam,
dari perancangan esok sampai lar ke 4-5 tahun ke hadapan.
Heh, 
gaya hidup je lagi masa tu.



Oh!
Tak pom sebab kenyang sangat,
supper BBQ kat kolej pukul 11 malam.
Sebab majlis mula lewat...
*sedang mencari alasan*

Gua sentap sebenarnya,
yang membawa kepada pemikiran yang jahat tapi tak terluah kat depan tuannya.
Nak je, 
nak sangat gua cakap.
Andai hati perut hempedu limpa tak berfungsi elok.

"Kau buat lah macam mana gaya pom, dah tak comel, takkan comel."
*nyampah*
Gerutu dalam hati...



Gua ni spesies susah nak puji orang,
kalau betul- betul comel wa cantik baru gua cakap cantik.
Dan gua cakap terus kat tuan punya badan.
Kecuali keadaan terpaksa,
yang mana terpaksa puji sebab semua orang puji,
nak lari dari awkward situation kenapa gua sorang je outlier tak mahu puji beliau?
Kahkah. Jelas tak ikhlas.
*tampal sengih plastik*

Oh, sebab cantik tu kan subjektif.
Maka ikut sedap tekak gua lar nak puji ker tak.
Tapi taste adik gua lagi dasyat,
andai gua rate 6/10,
adik gua bagi grading A, B,C, D.
6/10 tu C, adik gua terus bagi D atau Gagal.

Makanya,
sampai gua ngaku kau tak payah menggedik buat gaya comel.
Untuk nampak comel.
Dapat adik gua sah- sah kena kutuk.
Ah, tak kisah lah.
Siapa gua nak mencerca ciptaan Tuhan.
Takkan ada yang sempurna.

Gua tak cerca rupa paras sesiapa.
Cuma kritik aksi tak berapa.
Berapa.. Err senonoh di mata aci la kan?



Benda ni membawa kepada pemikiran banyak kali.
Macam abah gua cakap,
orang yang baik 50 sen, biasa akan "click" dengan orang yang baik 50 sen.
Yang integriti beliau berharga seringgit, memang akan selesa dengan orang berintegriti seringgit.
Opposite Attraction tu tolak tepi sebab ini bicara dalam lingkup berkawan.
Bak Dr. Fadhilah Kamsah,
orang yang keluarkan energy positive akan tarik orang yang beraura positif juga.
Aura yang sama, pemikiran yang kurang berbeda.
Lalu,
It is possible to drift away from a "ship" after a while due to different energy emitted?

Haha,
gua tahan je ayat jahat cakap siapa- siapa tak comel.
Sabar lah.
Bersangka baik lah.
Tahap terendah dalam bersahabat.
Nak jejak Itqan camne gini.

Moral of the story,
gua nak cakap behave jer.
Behave lah wahai perempuan!
Jangan galak sangat.
Jangan kontrol ayu sangat kecuali benar tulennya ayu.
*jelas lakonannya*
Jangan pandang orang sebelah mata sebab beliau tak pandai.
Jangan pilih bulu nak member yang cantik jer.

Banyak sangat jangan.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai.

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: meluah rasa, luah kat manusia nanti jadi back stabber! Ohoi.



Heh, siapa nak Ayat balik ???

You Make Me Cry..

Assalamualaikum w.b.t...

Though this may not be the best birthday ever.
But this...

*sobs*


Thanks dear.
For making me cry in the mid of night.
Yet the day was started by doing screening test at HUKM for BioEquivelant study.
And got wishes from two doctors there.
And some wishes follow later.

Haha, you called me at 3 a.m.
How am I supposed to answer it.

Giving oneself a new bed sheet.
*self treating*

Having dinner alone at Kapal.
*this is pathetic*

I've even complained at Ewa how you ignore my calls and was in the motion to strike a sulk.

Thank you so much babe.
May Allah repay all your kindness.
Here and there after.

[For this necklace, muchos gracias to Far...!!!]
*I'll treasure it to the bottom of my heart*
:)

So much, so long for all.
Thanks for being my friend. Be there during the vulnerable and obsolete me..

p/s: How funny, a person can change in a year.

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Bicara Tentang Chenta Hey!

Assalamualaikum w.b.t...

*capai tisu*

Di saat gua melihat gambar junior,
tersenyum gembira menunggu detik graduasi 
di samping anak dalam kandungan.
Oh!
Tamparan hidup kejap.
Dan gambar bersama suaminya di setiap default picture yang beliau ada,
terpempan lagi.
Walau berapa ketika dulu,
gua ada rasa nak tenyeh- tenyeh suami beliau sebab 
sesedap ubi je 'go back and forth' masa ajak junior gua nikah.



Ceritanya,
semua nak simple dan mudah,
kita nikah pakai akad aje lah, tak payah sanding bagai,
hantaran tu awak nak ker?
Kalau kita akad nikah guna video chat aci tak?
Sebenarnya saya ada berkenan seorang kat sana, saya nikah dulu kat sana, balik sini saya nikah dengan awak pulak, takpe kan?
Sebab junior gua tu cucu sulung, anak sulung, mana boleh buat main weh.
Tapi,
tak apa lah, kesudahan mereka happpy ending inshaAllah.
Gua tengok dah takde tweet- tweet sedih beliau sejak dah nikah ni.
Alhamdulillah 
*happy for you dear*
=)

Hey!
Err, bicara lar sangat.
Gua rasa, sekarang kalau ada pakwe makwe tu dah jadi 'a norm' kat Malaysia,
kalau banding saat gadis Malaya berkain batik tutup kepala, jalan kepit- kepit , tunduk- tunduk, malu- malu.
Dan sampai ke tahap,
girls or boys boleh buat pertandingan siapa ada "ex" paling banyak..
Setakat ni gua pernah tahu, paling banyak gua dengar, 
member gua ada 5 "EXes".
Mula kumpul lepas sekolah, yakni,
selepas SPM,
sampai sekarang.

[If you'll carry bricks from your past relationship to your new one, 
you will build the same house]


Terlalu 'curious',
gua tanya dia, 
"Camne kau boleh ada banyak sampai 5 weh? Bila masa?"
*jeda*
"Entah lah, aku rasa takleh sendiri..."
Oh...
Gua terdiam,
"Tapi selama ni kau hidup sendiri 17 tahun tanpa makhluk XY okay jer? Nape weh?"
Dia sambung,
"Mula sebab nak try couple kot, lepas tu macam dah biasa. Makin besar kot, jauh dari rumah.."
Dia mengeluh.
"Sekarang kau ada siapa?"
*dia sengih sambil sedut air kelapa tepi pantai*
"Aku single, sebab frust sangat dulu, susah nak lupa. Aku ingat nak suruh mak ayah aku cari je lah.."

Untung lah member gua,
mak ayah boleh carikan jodoh.
Haha,
kalau mak gua dah surrender awal- awal bab cari jodoh untuk anak ni.
Campur dengan gua yang malas lagi,
maka terhasil la gadis bujang dengan jayanya lebih dua dekad.
Alhamdulillah.

Cuti midsem lepas jumpa dengan memember lama,
catch up few things for past few months.
Keluar la gosip dan cerita.
Antaranya part gaduh dengan pakwe atau "intermittent-boyfie".
Kagum jugak,
camne lar mereka boleh ada topik nak gaduh,
dari sekecik benda, sampai sebesar alam.
Gua tak faham.
*geleng- geleng*
Dilemma mak tak bagi nikah selagi tak habis master.
Dilemma si dia tak habis belajar lagi.
Serabai pulak gua nak fikir pasal tu...
Sebab tak boleh bayang nak gaduh dengan makhluk XY in term of lovey dovey relationship.
Yek yek.



Sat sebut pasal 'a norm'.
Orang jadi pelik kalau kita kata kita tak pernah bercinta au couple whatsoever it counts.
Lalu keluarlah statement,
"Kau jual mahal lar tu.""Memilih sangat..."

Isk,
bagi gua. 
Memang nak jaga gengsi, eheh!
Tapi gua tak minat sangat part hubungan yang mana,
kena labur masa, tenaga, uwang untuk makhluk XY yang belum tentu jadi laki gua.
Serabai nama nya.
Kena pujuk kalau merajuk,
gua tak reti mujuk weh, bagi pelepuk atas bahu reti la kalau degil.
Kena mesej selalu, kalau tak selalu pom, harus lah ada allocation untuk dia.
*jimat kredit untuk student macam gua neh*
Tiap hari lahir, wajib bagi hadiah, bersengkang mata ucap happy birthday tepat 12 malam.
Kalau ada anniversary, peh.
Kena jaga emosi lagi.
Tak larat seh.
Biar lah, 
gua malas... Malas nak fikir, tambah keserabutan.



Kata lah konversional sekali pun,
kuno tang berchenta neh.
Lagi senang berkawan.
Dan kalau berlainan jantina pom,
too clingy is not sweet though.
Tak payah lah couple,
masuk minang terus,
baru cool!
Kacak, Bergaya, Mutu, Keunggulan...

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Hubungan Hablunminannas...

:: Salam Satu Aqidah ! ::

p/s: ada masalah, masalah mudah suka kat orang atau nama scientific dia, "Temporary Feeling".
wahaha XD

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Edisi Gua | Dunia Semakin Canggih...

Assalamualaikum w.b.t.

Saat teknologi semakin maju,
tatkala peradaban makin runcing,
nilai akhlak pula runtuh.
Maka harus lah kita cari pihak untuk dipersalahkan.
Oh penat!

Generation gap.
Gua syak ramai yang rasa, 
dalam masa sepuluh tahun macam- macam boleh berubah.
Dari zaman perang dunia keDua, Cold War, lompat ke generasi X, ke generasi Y ke generasi yang gua rasa nak keluh banyak kali.
Ini bukan kelas sejarah nak belajar rentetan peristiwa.
Palitan cerita entahkan palsu atau tipu.
Hah.

Mengenang zaman budak- budak,
zaman tumbesaran kencang. 
Sangat berbeza dengan situasi sekarang.
Gua dulu- dulu ada lar kenangan berkejaran atas tanah dengan kawan, main hujan, main kekawen, stok hampir semua permainan tradisional pernah cuba.
*kekening*
Dah besar sikit baru kenal internet, 
tu pom zaman dial up jenuh tunggu...



Yang gua nak kisahkan.
Haih, nak salahkan internet lah macam ni.
Sebab nak salahkan media cetak ala surat khabar tu,
mana ada orang baca dah kan?
Buat bungkus nasi lemak sedap lah.

Antara internet dan kebebasan bersuara.
Sehingga tak tahu limit kepada sesuatu perkara itu.
Sort of, improperly behave or overly outspoken.

Improperly behave tu kalau depan mata lakunya memanglah nampak,
tapi kes overly outspoken ni masalah.
Masalah sebab sesedap ubi je nak pom pang komen itu ini membuta tuli.
Terlebih perasaan ingin tahu,
Curiosity overdose.

Sudah kurang istilah "sami' na wa ato'na"
Oh, kami dengar dan kami taat ni bukan dalam konteks agama.
*maaf*
Liberal tak kacak. Sebab Syumul itu indah.



Oh, kisah overly outspoken.
Di dunia maya,
sebab gua syak kalau jumpa kami kat depan- depan sah- sah depa tak terkeluar soalan atau statement macam tu.
"Keyboard warrior" lah sangat.
Buat pernyataan kat alam maya ni sulit banyak,
manusia yang membacanya boleh interpret ikut apa dia nak.
Perception.
Only perceive what he wants to perceive.
Tapi kalau ekau dah tulis guna "capslock" tu memang saja cari pasal.

Orang yang gembira mungkin ayat sedih jadi ceria,
orang yang tengah emo pulak semua benda dia nak condemn,
orang yang skeptik petala kelapan,
*hantuk kat dinding je lah!*

Overly outspoken.
Baca komen- komen budak tak cukup umur,
soalan- soalan yang luar alam,
jenaka tak berapa lawak tak kena tempat,
statement ajak gaduh.



Sure we are lacking of common sense,
loads of manner lost,
a lil of respect.
Sebab ekau rasa,
sekarang dunia canggih,
tanpa sempadan,
kebebasan bersuara.
Semua benda ada harga...
Kebebasan bersuara lah sangat.

Kalau cakap pakai otak tak apa,
ni kes tin kosong,
penuh angin,
berbunyi klentang klentung.
Provokasi saja lebih.
Hey!

Oh, 
gua nak cakap,
bawa- bawa lah belajar cara komunikasi berkesan.
Alam maya atau realiti.
Karang ayat seelok mungkin.
Jangan bagi orang salah faham, jangan bagi impresi yang kita ni "kurang ajar".



Andai apa yang kalian tengah rungutkan sekarang,
gua pernah rasa...
Gua okay je,
sebab gua tahu semua benda jadi ada sebab,
dan bukan kerja gua nak persoalkan tiap tindakan.
Tiap kerja buat wajib bermotif, 
kalau tak sia- sia.
Ekau nak detail semua benda?
Apa? Nak perinci peruntukan apa?
Gua harap,
nanti ekau au kalian bertemu buku dengan ruas.
Ruas yang mampu membuat kalian mengimbau perangai kalian sekarang.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai Tolong?

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: dilemma antara hormat dan rapat. Antara pandai dan bijak. 



Heh, siapa nak Ayat balik ???

Word to Ponder After Teen World

Assalamualaikum wb.t...

Hoyeah, 
a word to ponder.
Semalam dah sebut kat BloggerChatRoom tapi takde orang layan.
wahaha,
buat- buat sedih la gini.


ANUPTAPHOBIA


Mengikut Webdefinition:
Web definitions
The fear of remaining unmarried or being married to the wrong person.



Simptom- simptom orang yang mengalami Anuptaphobia:

  • feeling of uncontrollable anxiety when you think about or are exposed to staying single
  • The feeling that you must do everything possible to avoid staying single
  • The inability to function normally because of your anxiety
  • Often, the knowledge that your fears are unreasonable or exaggerated but feeling powerless to control them
Lepas Teen World, 
dah jadi puluhan.. tak kira lar in twenties ker,
thirties ker... asal puluhan punya umur,
mesti wajib keluar topik bab nikah kahwin nih.

Isu berbangkit tiap kali jumpa saudara mara,
atau antara member- member seangkatan umur.
Hiks, 
tak terasa lansung pasal anuptaphobia ni.
kalau ke arah Philophobia sungguh,
macam kena panic attack!
T__T

Yang nak digebangkan adalah,
setakat ni coursemate dah 3 orang nikah,
2 orang dah tunang,
seorang bakal tunang masa study week hujung bulan nanti.
Yang bakal menyusul jejak langkah enam orang kat atas tu,
berkoyan-koyan rasanya.
Tunggu masa je nak umum.
Tadaa!



Maka,
yang lucu.
Member terkeluarkan satu ayat penyata,

"Setakat ni, suami si M yang paling handsome! Yang lain okay jer..."


Nampak tak permainan dia di situ..

Siapa yang dah nikah tunang dulu,
geng- geng bujang boleh buat comparative study siapa kacak, 
siapa sedap dipandang.
Tapi takdak lar pulak kutuk orang buruk ker apa.
Semua ciptaan Tuhan ada baik indah cela kat mana- mana.
Yang nak men"top-up" kekurangan itu,
the other half lah kan.
Harus campur wajib.

Maka keluar lagi ayat penyata lain,

"Budak- budak ni nampak senyap tup- tup nak tunang... Kita yang happy go lucky bising- bising takde lagi yang sangkut."



Ahah!
Terkejut bila dengar.
Tapi duk perhati, betul jugak.
Diam- diam ubi berisi
tetiba kena pergi walimah lagi.

Oh, 
duk syak syak orang lelaki ni,
suka perempuan yang stok ayu- ayu,
tak banyak cakap eh?
Yang ting tong kepoh kepochi kena black list ker?
*musykil*

Err,
kesimpulannya.
Malas nak fikir pasal benda cenggitu.

Member cakap,
senang settle masa belajar,
dah grad kira tak susah nak cari.

Akak kata,
kerja dulu, kewangan kukuh, 
akak cakap jugak,
"When the time is right, they will come."
Oh, 'They' tu in term of family the other half lah kan.
Marriage kan datang berpakej.

Member yang lain jugak cakap,
kadang, walau kita nak nikah sekalipom,
tapi banyak sangat halangan,
percayalah, ada hikmah...
Maybe the later the better?
inshaAllah.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai dan Mulut

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Trust me, Philophobia is way more terrifying. =)

Heh, siapa nak Ayat balik ???

Turunkan Berat Badan dengan Kafein?



Assalamualaikum w.b.t...

Pertama kali dengar pasal ambil kafein atau caffeine boleh turunkan berat badan.
Itu pom sebab ada seorang pengunjung kat Booth Program Kesedaran Farmasi (Pharmacy Awareness Program) anjuran Fakulti Farmasi dua hari lepas.
Soalan cepu mas keluar masa kami duk terangkan kat dia
cara nak mengenal ubat tiruan dan palsu atau original.
Dia ada sebut nama produk apa entah,
tapi lupa..

Sumber kafein ada dalam macam- macam jenis makanan dan minuman.
Biasanya kopi lah.
Bak kata pensyarah Toxicology dulu,
kalau kat Starbucks, Frappucino paling banyak kafein dan boleh buat energy drink kalau nak memandu jauh.
Ada yang ambil RedBull,
diri sendiri pula setin Nescafe Mocha dah cukup untuk drive 6-10 jam.
Alhamdulillah.



Berbalik kepada topik,
turunkan berat badan?
Err, kalau ikut fungsi fisiologi badan agak logik,
kafein boleh meningkatkan kadar motiliti kolon,
maksudnya, mempercepatkan proses penghadaman dalam perut ke proses seterusnya.
Maka pernah juga mendengar orang alik Barat menyatakan bahawa,
"They can't do defecation without taking morning coffee?"
Kalau dah sampai tahap tu gaya dependent kat coffee semata nak berkumbah.
Eh!
Lalu, boleh kata ambil kafein ni seperti laxative cuma tak sedasyat laxative?
*ayat berbelit tak ingat*

Untuk meng 'synchronize' kan kenyataan kafein macam laxative,
sebab ada orang abuse (menyalahgunakan) laxative untuk kurus.
Makan banyak atau sikit,
tapi sebab ambil laxative,
terus buang.
Zat tak sempat serap, malnutrition pom boleh jadi.
Lagi defecation juga salah satu cara penyingkiran lemak.
Tak bagus lah abuse gini.
Cepat buang cepat lapar apa...!

Lagi,
kalau ada orang yang perasan.
Lepas minum minuman yang berkafein,
mesti rasa nak buang air kecil,
dengan kerap.
Yes, caffeine is a mild diuretic.
Sebab tu kalau ada bencala alam yang menjejaskan sumber air,
elakkan minuman berkafein sebab boleh menyebabkan kehausan lalu meningkatkan penggunaan air.
Tapi, kalau buang air kecil tu banyak- banyak takdelah boleh kurus,
menyusahkan adalah.



Lagi lagi,
disebabkan half life kafein selama 6 jam.
Yakni, 
kalau pukul 10 pagi kita ambil 200 mg kafein,
pukul 12 tengahari,
baru 100 mg kafein hilang dari badan.
Bayangkan coffee addict yang telan 4-5 cawan kopi tiap hari.
Seperti 'endless caffeine accumulation' dalam badan.
Tak elok.

"All substances are poisons: there is none which is not a poison. The right dose differentiates a poison and a remedy." Paracelsus (1493-1541)


Di sini hendaklah kita tekankan konsep,
zuhud,
atau besederhana dalam mengambil kafein.
Pengalaman sendiri,
sebab dulu memang tahap coffee addict tak ingat,
Kopi O, Kopi susu, cappuccino, white coffee, mocha macam air masak.
Sekali buat pemeriksaan kesihatan,
Erm, ada sedikit bone defisit.
Walaupom susu pom minum jugak.
Lepas dah kurangkan minuman yang berkafein,
periksa balik,
alhamdulillah, okay sikit berbanding telan kopi macam nasi.

Hiks,
macam banyak melencong jer cerita kali ni.
Al kisahnya,
nak turunkan berat,
bukan sekadar nak ambik slimming pill semata,
tak nak exercise.
Haa, lupa, nak turunkan berat boleh cuba dengan kira nilai kalori setiap makanan yang kita ambik.
Pernah try dulu,
turun la jugak, tapi tak istiqamah sangat bila dah balik rumah lalu membaham macam- macam.
Pasal Atkins Diets pom tak elok sangat,
Diet tinggi Protein,
mungkin cepat turun berat,
namum cepat  rebound untuk naik berat balik.
Atkins Diet tak elok sangat sebab extra Protein ni macam memberi Extra kerja untuk buah pinggang nak proses.
Silap haribulan dapat masalah buah pinggang sebab Creatinine Clearance tinggi.
*medical jargon gitu*
Senang cerita,
amalkan pemakanan sihat,
too thin, too thick?
Asalkan boleh beribadah kat DIA,
patut syukur tahu.
=)

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Nutrisi Jangan Overdose

:: Salam Satu Aqidah! ::



p/s: orang yang ada gastritis, tolong lah jangan ambik minumam berkafein masa perut kosong kalau tak nak rasa loya muntah- muntah lepas tu.

p/s p/s: Oh, minumam berkarbonat macam Coke, Pepsi, dan lain- lain pom ada kafein tahu? Beza banyak ker sikit aje.
Hurm...


Heh, siapa nak Ayat balik ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.