The Other Side

Word to Ponder After Teen World

Assalamualaikum wb.t...

Hoyeah, 
a word to ponder.
Semalam dah sebut kat BloggerChatRoom tapi takde orang layan.
wahaha,
buat- buat sedih la gini.


ANUPTAPHOBIA


Mengikut Webdefinition:
Web definitions
The fear of remaining unmarried or being married to the wrong person.



Simptom- simptom orang yang mengalami Anuptaphobia:

  • feeling of uncontrollable anxiety when you think about or are exposed to staying single
  • The feeling that you must do everything possible to avoid staying single
  • The inability to function normally because of your anxiety
  • Often, the knowledge that your fears are unreasonable or exaggerated but feeling powerless to control them
Lepas Teen World, 
dah jadi puluhan.. tak kira lar in twenties ker,
thirties ker... asal puluhan punya umur,
mesti wajib keluar topik bab nikah kahwin nih.

Isu berbangkit tiap kali jumpa saudara mara,
atau antara member- member seangkatan umur.
Hiks, 
tak terasa lansung pasal anuptaphobia ni.
kalau ke arah Philophobia sungguh,
macam kena panic attack!
T__T

Yang nak digebangkan adalah,
setakat ni coursemate dah 3 orang nikah,
2 orang dah tunang,
seorang bakal tunang masa study week hujung bulan nanti.
Yang bakal menyusul jejak langkah enam orang kat atas tu,
berkoyan-koyan rasanya.
Tunggu masa je nak umum.
Tadaa!



Maka,
yang lucu.
Member terkeluarkan satu ayat penyata,

"Setakat ni, suami si M yang paling handsome! Yang lain okay jer..."


Nampak tak permainan dia di situ..

Siapa yang dah nikah tunang dulu,
geng- geng bujang boleh buat comparative study siapa kacak, 
siapa sedap dipandang.
Tapi takdak lar pulak kutuk orang buruk ker apa.
Semua ciptaan Tuhan ada baik indah cela kat mana- mana.
Yang nak men"top-up" kekurangan itu,
the other half lah kan.
Harus campur wajib.

Maka keluar lagi ayat penyata lain,

"Budak- budak ni nampak senyap tup- tup nak tunang... Kita yang happy go lucky bising- bising takde lagi yang sangkut."



Ahah!
Terkejut bila dengar.
Tapi duk perhati, betul jugak.
Diam- diam ubi berisi
tetiba kena pergi walimah lagi.

Oh, 
duk syak syak orang lelaki ni,
suka perempuan yang stok ayu- ayu,
tak banyak cakap eh?
Yang ting tong kepoh kepochi kena black list ker?
*musykil*

Err,
kesimpulannya.
Malas nak fikir pasal benda cenggitu.

Member cakap,
senang settle masa belajar,
dah grad kira tak susah nak cari.

Akak kata,
kerja dulu, kewangan kukuh, 
akak cakap jugak,
"When the time is right, they will come."
Oh, 'They' tu in term of family the other half lah kan.
Marriage kan datang berpakej.

Member yang lain jugak cakap,
kadang, walau kita nak nikah sekalipom,
tapi banyak sangat halangan,
percayalah, ada hikmah...
Maybe the later the better?
inshaAllah.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai dan Mulut

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Trust me, Philophobia is way more terrifying. =)

Heh, siapa nak Ayat balik ???

8 comments:

cik bulan said...
May 2, 2013 at 2:04 AM

hahahaha lol sebijik cam aku. kiranya aku mngidap pnyakit ni la?
*amek buku nota*

[Reply to comment]
kay_are said...
May 5, 2013 at 1:22 PM

jodoh tu kite tak tau bile datang tu je jawapan die.. member aku pompuan paling kepoh dekat uni dulu tapi die gak yang awal kawin, so kepoh ke senyap ke belakang kire tu. =)

[Reply to comment]
azkiya farhana said...
May 13, 2013 at 3:19 AM

teruja baca blog cikya, huhuu dah lama tak enjoy blogging O_o.. huhuhuu InsyaAllah, cikya punya jodoh tengah tunggu kamu n mencari rezeki yg halal skrg tuee.. tinggal nak jumpa cari cikya je :P

[Reply to comment]
cikya lah said...
May 14, 2013 at 1:12 AM

Adess bulan. Baru awal puluhan ni takleh kalut sangat...
Nanti jodoh lari. Wahaha *ajaran sesat*

[Reply to comment]
cikya lah said...
May 14, 2013 at 1:13 AM

Ha ah.. Ye la kan. Jodoh tu kan antara benda misteri seperti rezki dan ajal...

Aiseh. Salah teori. Takpom applicable kat budak batch aku je kot. :p

[Reply to comment]
cikya lah said...
May 14, 2013 at 1:20 AM

Hehe. Far, blogging ikut mood ni masalah sikit. ;)
Tatkala angin menulis melintang pukang...

Auww. The time will come inshaAllah..malas nak pikiaq je. Hee :)

[Reply to comment]
missShila Nget said...
May 14, 2013 at 8:26 AM

kite pulak makin lama makin rasa takut nak nikah..

hurm..mgkin belum masa kot..

[Reply to comment]
zakwan said...
August 11, 2017 at 9:46 AM

harap ujian sebelum kawin akan mengukuhkan lagi hubungan kita lepas kawin ye...

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.