The Other Side

Edisi Gua | Ratu Cantik Versi Muslimah

Assalamualaikum w.b.t...

Mulakan dengan monolog (baca: bebelan untuk diri)
Inilah padahnya kalau ada idea tak terus tulis.
Mari salahkan Twitter!
Hahah!
Sebab dah tangguh seminggu,
nak kumpul balik fikiran agak...
Kita sambung!

Ehem!
Sekarang tengah hangat Miss World 2013 kan?
Gua tak boleh tengok sebab semester tengah jalan,
bekalan televisyen sangat kurang.
Lagi nak streaming Miss World,
baik download video muzik PussyCat Dolls eh!
Tak, download kuliah ustaz Youtube.
Aci!

[Philippine Menang: Fresh dari oven]


Sebenarnya,
hujung minggu lepas pergi melawat member blogger,
Syerarot. 
*tak nak tulis nama penuh*
Dia bawa pusing kampus dekat Nilai naik motor hey!
Seronok tak terkira, sambil mengutuk gua menyebabkan motor tu tak 'speeding'.
Lepas pusing, cuci mata tengok Home-Deco sempena Pesta Konvokesyen universiti beliau.
Malam nanti member gua bawa makan kat Restoran Aunti Aini kot?
Glamour katanya, kalau bulan Ramadhan tak buat 'reservation' takkan dapat makan lah gitu.

Bismillah.
Ratu Cantik Versi Muslimah?
Rasionalnya kau nak buat ratu cantik versi Muslimah?
Apa Miss World sekarang tak cukup unsur agama?
Ahah!

Dah kalau namanya ratu cantik,
muslimah kut celah mananya sayang oi?!
Apa?
Nak cakap cantik intelektual?
Cantik peribadi?
Keindahan sanubari?
Clichenya saudari.
Setidaknya mesti tayang 'body'.
Menambah depresi sahaja.

Gua tengah bayang fesyen muslimah sekarang,
ehem!
Hijabista? 
Too bad honey, hijabista?
Cuba tilik balik.
Definisi mudah, "I cannot brain this." memang tak diterima lansung.
Pakaian yang menutup aurat itu,
yang mana bila kau pakai, boleh ambil wudhu,
tanpa telekung boleh terus solat.
Haa, gitu tutupnya.
*pakai stokin tebal lah*
Makanya, melihat senario kat televisyen,
apa hijabista tu tutup aurat?
Yang dipamer di dada majalah, muka suratkhabar,fesyen 'muslimah', 
tutup aurat? Kau yakin?



Apa rasionalnya perbandingan kualiti cantik intelektual, peribadi, sanubari perempuan nak ditiketkan atas nama Ratu Cantik?
Oh!
Bagi gua tidak,
tak perlu lansung. 'Branding' sebegitu.
Mereka nak ber-'ratu cantik' setiap empat musim,
ikut suka mereka lah. Kalau kita tengok, dosa sendiri tanggung.
Usaha nak mencegah, benda ada depan mata, 
'accessible'.
Nak kualiti dalaman,
blind comparison boleh.
Kalau kau berasalankan,
kita perlu wujudkan Ratu Cantik versi Muslimah,
yakni, 
untuk menilai 'inner quality' seorang manusia bernama perempuan.

Ada Ratu Cantik,
Muslimah atau tidak,
itu bukan tanda kebebasan.
Itu eksploitasi.
Bila mahu pandai, cerdik?
Muslimah sebenar, berkualiti,
tak perlu kan 'human approval' untuk rasa cantik.
Tahu?

Jenguk langit, pandang atas.
Syaratnya,
lepas 'aturcara hidup DIA'.
Deen fella. 
Deen: cara hidup.

Kesimpulannya,
a brainy girl, despite her inner or outer beauty, would never need human approval.
Faham?

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Branding

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: apakah gua feminis malam ni? Tak, selalunya misoginis! Yakin.

Heh, siapa nak Ayat balik ???

3 comments:

GADIS TERBILANG said...
October 19, 2013 at 1:58 PM

GT nk bg Rm100 ni http://gadisterbilang.blogspot.com/2013/10/say-no-to-paraben-share-and-win-rm100.html

[Reply to comment]
zakwan said...
August 11, 2017 at 7:40 PM

aunty aini eh?
I really forgot the event...
x mention pon nama member tu eh...

[Reply to comment]
Cikya said...
August 27, 2017 at 11:58 PM

Member tu ended up jadi...

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.