The Other Side

Self value?

Assalamualaikum w.b.t...

Ceramah minggu lepas, Muhasabah Cinta, anjuran student medic UKM.

Satu quote yang menarik,
Tentang perbezaan umur orang muda dan orang lama.
How they perceive world.

in 50's, they care how they see world
in 20's, they care how world see them.

Macam,
dalam umur 20-an,
anak muda sibuk berfesyen, meluahkan pendapat mereka, mencari respon orang terhadap mereka,
'attention seeker'?
masih mencari nilai kewujudan mereka kat sekeliling.

Lagi,
dalam umur 50-an,
cuba lihat sekeliling, 
they are not so fashion-holic, tend to think, interpret rather bluntly conveying thought on FB.
haha...*face-palm*
Sepatutnya, orang lama ni jadi attention giver...

Anak muda,
Wear your attire like you have dignity.
Macam, kau pakai pakaian pelik-pelik,
Lepas tu marah kalau orang pandang serong,
Kau pakai pakaian adik, lepas tu tak suka orang kacau kau,
Malu tu sebahagian daripada iman,
Kalau Allah dah cabut rasa malu, Nauzubillah.
Takde malu?

Perubahan, it comes from in to out..
Kadang, well 'wrapped' clothes dah jadi habit...
Bila-bila masa boleh terbukak.
Cantik luar dalam.. :)
Sebab tu, kalau pom orang terbukak situ sini,
Jangan nak kutuk melebih, bawak lar doa semoga dapat Hidayah...
Kau kutuk, kau dapat dosa?
Biasa lar, dosa mengumpat, dosa dengan manusia,
Kau kena minta maaf dengan individu baru lepas...



Tapi,
Kalau dah tua, masih nak berlagak muda?
Kubur kata mari, rumah tak menyempat nak halau,
Semoga kita dapat Hidayah jugak...

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Akhlak

:: Salam Satu Aqidah! ::

Heh, siapa nak Ayat balik ???

5 comments:

missSenget said...
November 22, 2011 at 9:46 AM

mahu Hidayah..!!


bila bole masuk meminang ni..?

eekkeke..

lari topik..!!

[Reply to comment]
Rara. said...
November 22, 2011 at 2:10 PM

hihi.semuga dapat hidayah,**cakap untuk diri sendiri gak.

[Reply to comment]
Ihsan Arifin said...
November 25, 2011 at 2:07 PM

makin hari makin dekat dengan kubur. hope mati secara mulia :(

[Reply to comment]
Ihsan Arifin said...
November 25, 2011 at 2:09 PM

btw, blaja dekat lembah pantai,kl. nasib baik x kene tindakan teruk sgt psl kes ponteng kuliah aritu :)

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.