The Other Side

Kisah Tipikal

Assalamualaikum w.b.t...

Adakah yang merungut itu sebenarnya,
yang bermasalah atau orang lain tidak nampak masalah yang dirungutkan.

Kisah satu: Masa.

Dari muslim tranformasi ke mukmin. Tak senang, dari 73 golongan, 72 golongan lagi belum tentu bertemu sakinah di akhirat nanti.
Hidup, muslim, mukmin, solat 5 waktu kena jaga.
Allah dah letak timing yang sesuai...
Kalau dah jaga solat, insyaAllah hidup akan teratur.
Yang aku kesalkan, masa. masa yang telah dicuri dari orang yang menunggu.
Contoh, kau janji meeting pukul 5, kau datang pukul 5.10 dengan 'typical mind' bahawa ramai lagi yang belum sampai.
Kalau yang dah sampai 10 orang, kau hutang Masa dengan mereka 100 minit.
Heh, hutang duit boleh ganti derr, hutang masa, kau nak cari kat mana?

Kisah dua: Skeptik

Entah. Tak tahu nak mula dari mana sebab banyak...
Contoh, kisah pandang serong kau pakai tudung labuh, dia pakai tudung singkat.
ya Allah, apa nak dikecohkan sangat?
Aku bingung, kalau pom tak mampu nak tegur, nak nasihat,
rajin-rajin lah kirim doa semoga dia berubah.
Jangan nak cop atas dahi dia, sebagai jahil ker apo..
Kita siapa nak menghukum, realiti kita, lebih cepat menghukum daripada menerima.
Kata Saudara, jauh sikit dah cakap belakang.
*terasa tak?

[typical is no cool]
*genuine is much cooler


Kisah tiga: Sindir.

Yang ni paling tak tahan.
Sebab aku pernah rasa, padahal benda bukan besar sangat pom.
Ini kombinasi tipikal-skeptik yang tak nak buka minda.
Katakan lah, Jaja pandai speaking, itu kelebihan dia,
Jangan lah sindir bila dia mati kata nak cari ayat dalam bahasa melayu,
Sebab kadang, some terms are more understandable in English.
Apa masalah kau kalau orang speaking? Tak faham? Tipulah...
Heh, orang yang sindir-sindir ni penakut tahu?
Chicken, faham?
Hahaha
*eyes rolled*

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Minda Tipikal Tak Cantik

:: Salam Satu Aqidah! ::

Heh, siapa nak Ayat balik ???

2 comments:

jidahcomely said...
November 19, 2011 at 11:01 PM

chicken!!!!!!!!!!mcm pernah dngr ayt nih..weweeXD

[Reply to comment]
Ajeyy Rawk said...
November 20, 2011 at 10:15 AM

huhu.. apapun kene laa bnyk bersabar .. hehe

jom join segmen pertama saya ni :

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/11/jom-join-segmen-cerita-di-sebalik.html

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.