The Other Side

Isteri Pertama Atau Seterusnya?

Assalamualaikum w.b.t...

Bila aku dan member-member cakap pasal poligami ni,
Kebanyakan mereka akan cakap, atau 'prefer' untuk jadi isteri muda.
Kalau lelaki tu kahwin empat, 
Dia rela jadi yang ke-4.

What so special being the latest wife?


Kahkah..
'Latest wife' macam hobi suami tu kumpul bini je..


Rasa macam, baru 2-3 orang yang cakap, lagi rela jadi isteri pertama... :)
Aku, entah, sebab sekarang masih belum kahwin..
Bila fikir, 
I would rather be the first than the later.

Sebab-sebab tipikal.

Orang akan fikir, isteri yang seterusnya adalah perampas,
Bagi suami poligami akan dapat payung emas kat akhirat nanti.

Tapi nak dapat payung emas pom, kena ikhlas..
Ikhlas tu orang tak nampak...mulut berbuih sawan cakap rela-ikhlas, Allah tetap tahu kan..

Dan, kalau boleh, Allah Izin, elakkan dari menjadi isteri muda.
Jodoh Allah letak memang tak tahu..
Tapi, 
Cuba letak diri kita kat tempat the first wife...

Kongsi apa yang kita sayang?
Sanggup?

Pergh..
It is so good to be the first anyway.
And it would be the best if your the last too.
The only in his/her life.


Ciss..
Kadang, bila aku fikir, aku jumpa orang macam-macam ni,
Perangai aku macam mereka ker?

Perumpamaan Abah,
Orang yang baik nilai 50 sen, akan tertarik atau bergaul dengan orang yang baik nilai 50 sen.
Yang baik nilai Seringgit, akan selesa dengan peribadi baik Seringgit.

Apa-apa pom,
Dunia akhir zaman banyak perempuan, kalau pom kau keluarkan statistik cap Sirim menyatakan lelaki lagi ramai daripada perempuan..
Setara mana kah mereka?
Sekufu dengan perempuan yang ramai itukah?

For now,
Aku sokong poligami..
hahaha....
Future?

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Nafsu.

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: Eh, tak mampu tak payah gatal, setakat hidup bini sara ada hati nak pasang baru...
Oppps..! XD

Heh, siapa nak Ayat balik ???

4 comments:

intan.maisarah said...
November 13, 2011 at 6:02 AM

entah la sayang

lebih rela jadi yang pertama dari yang seterusnya

haha
jadi gf no 1 pun dah merana
ini kan pulak nak jadi isteri no 1 dan ada madu lain.


saya kuat kuat kuat

[Reply to comment]
fiezah91 said...
November 13, 2011 at 6:58 PM

aha, tak rela dimadukan. hewhew

[Reply to comment]
Zaujah Encik Mamat said...
December 7, 2011 at 7:53 PM

aku mmg rasa nak sekeh jer ko orlando.. keh keh keh



ehem2 .. assalamualaikum cik ya ..

hehehe =) bab payung emas..tu takat ni akak n encik mamat dan kawan2 usrah mencari hadith tak jumpa lagi.. but seriouslu kalau dayah jumpa tlg bg tau akak yer.. sbb akak rasa mcm pernah baca kat bicara hadith portal pasal hadith ni hadith palsu.. mungkin daif ker.. kita pon tak tau .. but kalau jumpa plz tell me =)

but poligami tu...

hukum Allah.. semua org kena terima ..

cumanya bg akak.. kita patut merenung...

"Allah membolehkan poligami .. tetapi tidak mewajibkan atau memerintahkan ... "

Apa yg akak faham dari penerangan seorang sahabat yg mengatakan ..

Rasulullah tu manusia hebat kan.. =) apa yang baginda tunjukkan .. sikap "adil " itu ... =)


TO be honest ... akak berdoa.. hari2 sentiasa.. akan jadi seperti siti khadijah( walaupun tidak layak bg akak untuk membuat perbandingan dengan beliau) selama hidupnya Rasulullah tidak pernah madu kannya =)

masyaAllah.. kasih sayang Rasulullah sungguh hebat kepada khadijah ...

Ameen <3 ...


wait2 bab stastitic lelaki bnyk lg perempuan tu.. tak betulkan kan.. sampai setakat ni jumlah lelaki lebih ramai dalam dunia kan T_T...

=) anyway .. best luck of you dik =)

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.