The Other Side

Mari MemVacuum Laptop..!

Assalamualaikum w.b.t...

Siapa pernah buat boleh geng dengan aku..

Al-kisahnya,
Masa takde kerja, benda entah apa-apa aku pergi download---install
Padahal program dah ada dalam laptop
Save sana sini,
Download semeriah mungkin.

Skrin lap jarang-jarang
*jangan ikut*
Hanya lap kadang bila hipokrit kena guna laptop untuk presentation
*hanya kerana ada orang lain guna*

Akibat kerja install program yang entah apa-apa
Laptop menjadi lembabbb
Selalu hang,
Nak shut down dan on pom makan masa sampai 10 minit..
RAM dah 4gig..
Dengan rajinnya,
3 hari lepas Uninstall program yang tak guna,
buat Disk Clean-up,
Defragmantation dua kali sehari..

Gaya yakin jer tekan situ tekan sini
Tup-tup petang tu laptop mati,
Buka setengah jam pom dah mati sendiri,
Apo lagi cuak tahap tak ingat lar.
Kalut mesej member yang belajar tang komputer apsal mati, cepat panas..
Dia cakap,
"Bukan sebab Disk Clean-up, mati sebab banyak habuk, dulu pom member yang tolong bukak laptop dan buang habuk.."
Macam tu lah lebih kurang.

[takde kaitan]

Cara penyelesaiannya,
*sementara mungkin*
Pagi-pagi lepas Subuh aku dah vacuum laptop kat semua lubang rongga yang ada.
Memang tak guna lansung sehari++ nak bagi rehat.


Alhamdulillah menjadi..
Dah kurang panas dan dah tak mati sendiri lagi..

Selamat mencuba!
:)

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Harta

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: orang cakap, compaq presario 35 memang cepat panas.. T.T

Heh, siapa nak Ayat balik ???

21 comments:

..cik gugu.. said...
July 18, 2011 at 12:52 AM

heheh kt celah2 keyboard lappy gugu slalu byk serangga mati.. hehehe..

[Reply to comment]
kiz said...
July 18, 2011 at 12:57 AM

lalala..adeh bahye ni..kena buat gak sebelum terlambat..aku jarang bersihkan laptop...

[Reply to comment]
Miscellaneous Smiles said...
July 18, 2011 at 1:17 AM

oihh baru tau lap top kna vacum spya tak hang..~

[Reply to comment]
Cikya said...
July 18, 2011 at 8:56 AM

Cik gugu,

haha, dulu guna getah yang cover keyboard..
sekarang dah malas, rajin boleh guna berus cuci..
malas guna vacuum dah jadi.. :D

Kiz,

vacuum sebab nak kurang kan panas jer.. cepat panas sebab banyak habuk :)

[Reply to comment]
Cikya said...
July 18, 2011 at 8:56 AM

Misc,

aiyyok, kang buat ajaran sesat..
vacuum sebab nak kurangkan panas..
kalau kurangkan hang, boleh tambah RAM
atau rajin buat disk cleanup.. :D

[Reply to comment]
Encik MamaT said...
July 18, 2011 at 9:23 AM

baru 1st time dengar ni.. hehehe.. aku tak guna laptop.. hehe. mungkin tak tau kot

[Reply to comment]
izwanyusof said...
July 18, 2011 at 11:34 AM

memang habuk punca cepat panas..sy tak beli lagi vacuum.. even pakai CQ42 tak sampai setahun pun bila kipas bunyi kuat risau gak..

[Reply to comment]
fiq. said...
July 18, 2011 at 11:40 AM

kenapa banyak habuk cepat panas plak =.=

hurm,,betuahlah lappy ade tuan gini, ciap vaccummm, nak carik jygak la,,kecian laptop aku ni

[Reply to comment]
azkiya farhana said...
July 18, 2011 at 11:55 AM

comel la cikya ni, hehee buat ape la ngan lappy tu lame2 oii~~ ;) singgah pagi juga <3

[Reply to comment]
CassiaSiamea said...
July 18, 2011 at 12:27 PM

compaq mmg cepat panas..

takpun buang je shutdown temprature
compem x padam walau panas
tau2 laptop meletup..
hahaha

[Reply to comment]
Cikya said...
July 18, 2011 at 2:12 PM

EncikMamat,

erkk..student takkan nak guna PC kat kolej..
haha :D
buat sempit bilik jer, nanti cuti payah..

Izwan,

erkk, guna vacuum yang kat rumah ni jer..
owh, laptop dah dua tahun alhamdulillah, masalah cepat panas je lah.. :)

[Reply to comment]
Cikya said...
July 18, 2011 at 2:14 PM

.Fiq,

berdasarkan encik-encik yang tahu pasal komputer, dorang cakap sebab habuk laptop cepat panas..
nanti nak amalkan kerja memvacuum 2-3 bulan sekali ker..
sayang.. :)

Nana,

movie marathon lar..ekeke
bw sampai tak ingat dunia.. ^^"

[Reply to comment]
Cikya said...
July 18, 2011 at 2:20 PM

Cassia,

owh, compaq memang cepat panas..
memang jeles tengok member, laptop cap lain, guna berjam-jam pom tak panas... T.T

adoi, kalau buang, terus rosak, tak terlarat nan ganti..hee :D

[Reply to comment]
padlie said...
July 18, 2011 at 10:24 PM

CQ35 yer... Intel cepat panas lak sekarang... Komputer mmg alah ngan habuk...

BLOGPSOT - Tempat nak study Bible

[Reply to comment]
intan.maisarah said...
July 19, 2011 at 12:30 AM

ni rasa nak vacum habuk laptop ni

[Reply to comment]
EDlinaaJohari said...
July 19, 2011 at 9:48 AM

errr yg disk clean up tu kan...teringin nak buat tp takot file2 dlm tu hilang ohh -.-
dy cam prevent antivirus jgk eh?

[Reply to comment]
Cikya said...
July 19, 2011 at 10:26 AM

Padlie,

kalau tak guna intel nak guna apo?
takkan AMD kot ? :)

Sara,

sila vacuum, kurang sikit panas..
tu kalau jenis cepat panas lar.. :D

Edlinaa,

yang disk clean up tu dia buang file yang tak berguna,
takde masalah..
ada yang begGig kan dalam tu kalau tak cuci.. :)
tang antivirus tu tak tahu lar pulak..

[Reply to comment]
padlie said...
July 19, 2011 at 2:23 PM

Saya guna CQ45. AMD.. Dah 3 tahun guna.. Panas gak.. Thermal sensor dah rosak sekali.. Dulu Intel xde masalah panas..

[Reply to comment]
Cikya said...
July 19, 2011 at 3:46 PM

oo..AMD dengan intel sama panas..
saje tu nak bagi rosak cepat..
*berprasangka*

hari tu masa cuci cuci laptop, dulu ada butang hibernate, sekarang dah takde, ada sleep jer..
kenape eh?

+, laptop baru 2 tahun, rupa dah uzur benar.. ^^"

[Reply to comment]
padlie said...
July 19, 2011 at 8:27 PM

Tak tau la saya.. tak baik berprasangka.. heheh

Ni guna Vista ke?
Selalu button tu hilang lepas buat disk cleanup..
Acu cuba try ni..

pergi kat "run"
taip "cmd", tekan enter
pastu taip kat command prompt tu "powercfg /hibernate on"
tekan enter...

ada tak?

abaikan tanda " tu ye

Mengenali komputer [Siri 2]

[Reply to comment]
padlie said...
July 20, 2011 at 7:16 AM

xde permission? Cuba check kat user account, standard user ke administrator? Dia kena administrator baru leh ubah..

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.