The Other Side

Jadi Anak Jantan di Bulan Puasa

Assalamualaikum w.b.t...

Sesungguhnya menjadi jantan dan lelaki itu berbeza...


Anak jantan:


  1. Hanya bangun apabila dikejutkan sampai nak runtuh pintu bilik
  2. Sambung membuta selepas sahur sampai tengahari
  3. Cuci mata dengan semak di kawasan rumah
  4. Menanti ajaib baju kotor bertukar menjadi lipatan bersih dalam almari
  5. Hanya tahu guna tapi tak pernah basuh kereta au motor
  6. Pulang bila azan maghrib dalam 5-10 minit sahaja lagi
Anak lelaki:

  1. Tolong kejut ahli keluarga selepas solat Tahajud
  2. Pergi jemaah Subuh kat surau dan sambung tadarus bila balik
  3. Upah orang au potong sendiri rumput depan rumah
  4. Rajin buat 'laundry' dan kemas bilik
  5. Teman mak pergi pasar au bazar dan tempat berkaitan
  6. Tolong buat air sekurang untuk berbuka
Anak perempuan:

  1. Kena bangun tolong memasak sahur


Realiti anak jantan macam tu ke tak aku tak pasti,
Sebab abang aku memang suka menyemak kat dapur,
Walaupun tak reti nak tolong apa-apa sebab dia budak istimewa,
Kalau boleh memang dia nak tolong,
Rajin basuh kereta, kemas rumah, tolong jemur kain...

Kalau budak istimewa ada naluri macam tu, suka tolong orang,
Kita yang normal,
Ada rasa malas lagi....
Yang nyata setan dah kena tambat pom macam kena hempap pokok lepas sahur.
Ada rasa malu tak?
*aku termalu kalau terjadi anak jantan tiba-tiba*
Huu~

Apa-apa...
Petua nak bagi ada mood untuk memasak bila sahur,
Kena bangun awal sikit,
Malam sebelum dah plan nak masak apo.
Kalau gopoh-gopoh memang rasa nak minum susu jer,
Lepas tu guling-guling lapar walau Asar belum lagi.

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai Bulan Puasa

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: hantu yang orang bela macam hantu raya tu kena tambat tak bulan puasa?


Heh, siapa nak Ayat balik ???

21 comments:

cik pulau said...
August 8, 2011 at 7:12 AM

rasanya anak jantan memang camtu.. adik kat umah pn memang camtu. grrr...
4 kali kejut pagi baru bangun sahur..

[Reply to comment]
missSenget said...
August 8, 2011 at 7:17 AM

tiba2 rs mcm anak jantan pulak diri ni..


aiyooo...

T___T

[Reply to comment]
tomatokering :) said...
August 8, 2011 at 7:26 AM

anak jantan memang camtu ! setujuuu . huhuhu

[Reply to comment]
Muhd Fadil said...
August 8, 2011 at 7:31 AM

aku anak jantan,tapi perangai aku macam lelaki. eh, boleh ka itu macam?

[Reply to comment]
eRa97 said...
August 8, 2011 at 8:07 AM

he he he...
memang kebanyakan anak lelaki macam tue lah..

[Reply to comment]
shazmir said...
August 8, 2011 at 8:24 AM

sya anak mak..!!heheh
btw blog kamu comey cam kamu juga..hehe

xyz4mir.blogspot.com

[Reply to comment]
Rain said...
August 8, 2011 at 4:04 PM

cikya!!

mkn dalam! wpn entry ni lebih kepada lelaki, tapi wa insaf tiba2..

dh set jam nk bgun tlg sediakan sahur

[Reply to comment]
fiezah91 said...
August 8, 2011 at 6:44 PM

er..apasal aku rasa aku macam jadi anak jantan tu. uhukss.. :(

selamat berpuasa. belum ambat nak cakap kan.heee :)

[Reply to comment]
hazwan said...
August 9, 2011 at 12:29 AM

alamak ada gabungan kedua-duanya camne erk hehe

[Reply to comment]
padlie said...
August 9, 2011 at 10:01 PM

kenapa anak perempuan just kena masak sahur je?

[Reply to comment]
D_08 said...
August 10, 2011 at 1:27 PM

errr....awok macam ade dalam 2 - 2 kategori tu...... tapi kalo bulih lebih pade yang lelaki le..... hehehe

[Reply to comment]
Tupai Karan said...
August 10, 2011 at 11:01 PM

haha yg no 4 tu
"Menanti ajaib baju kotor bertukar menjadi lipatan bersih dalam almari"

jangan kata anak jantan, nih mak budak pun ada impian camtu setiap hari :P

[Reply to comment]
Ajeyy Rawk said...
August 11, 2011 at 7:44 PM

salam ziarah mingguan .. !!
jemput laa datang lepak selalu yer ..


jemput baca n komen entry luahan hati Ajeyy Rawk ni .. hehe :


http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/exam-pmr-penting-juga-sebenarnya-dalam.html

[Reply to comment]
dill said...
August 14, 2011 at 1:15 PM

pergh. tak tengok adik saye lagi. berlingkar

dill.

[Reply to comment]
a.samad jaafar said...
August 14, 2011 at 3:12 PM

jantan ke lelaki??? nak cover dua2 sekali tak boleh ke..?

[Reply to comment]
padle said...
August 15, 2011 at 9:26 AM

choyyyy.....makan dalam entri ni...^^

[Reply to comment]
apik pehe said...
August 16, 2011 at 1:59 PM

hahaha..apik jantan gak..kadang2 jer gitu..hahaha

[Reply to comment]
Haru Biru said...
August 17, 2011 at 3:33 PM

cikya.. ko kategori mana satu ni.. hahahaha.... cikya.. masak siap2 malam. bangun pagi panaskan je.. hahaha.. senang

[Reply to comment]
Anonymous said...
August 17, 2011 at 11:48 PM

When will you post again ? Been looking forward to this !

[Reply to comment]
kay_are said...
August 26, 2011 at 4:03 PM

agak makan dalam kat situ.. tapi takpe time ngan ati terbuke je ^___^

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.