The Other Side

Hidup Tak Nak Ikut Peraturan...

Assalamualaikum w.b.t...

Mula-mula...
Selepas pura-pura sibuk tak update blog..
Betul, sibuk lar jugak awal-awal sem ni..
Dulu tak macam ni pom.

Kedua,
Nak cakap aku suka sastera, kalau A. Samad Said dan Faisal Tehrani dan karya siapa pom aku baca asalkan kena jiwa...
Jiwa sastera, biarpom kena baca berulang kali..
*kalau tekun baca buku + nota kuliah tentu skor A*
T___T

Ketiga,
Kisah, aku selalu jumpa..
Orang selalu cakap,
:: Tiada paksaan dalam Islam ::
Jenuh jugak nampak orang duk share pasal ayat tu ditujukan untuk orang bukan muslim kalau nak masuk Islam..
Tapi, macam biasa,
Orang selalu takat baca tajuk, read more ker, see more ker..
Jeling sebelah mata.
Yeah, dah nama muslim,
Rules and regulations memang ada..
For our own sake jugak kan..

Dan...
Quote yang asal dari macam aku tak pasti..
Tapi pernah merasuk jiwa muda dulu sampai kena sound dengan pak guard...
---
Rules are made to be broken
---
Hanya sesuai untuk main masak-masak..
Try and error.
Pengalaman kena tipu dengan buku resepi ni dah banyak kali..
Tak percaya?
Cuba lar buat biskut atau kek ikut resepi buku step by step..
Mujur benar lah kalau menjadi.
Kadang kena tambah tepung lar, mentega lar, telur lar..
Kalau tak, lembik, tak masak, terlebih cair, pecah-pecah, tawar bla-bla-bla
Resepi turun dari tukang masak yang insyaAllah menjadi..

Ma cakap,
Buku resepi sekarang tak macam dulu,
Kalau dulu ikut dia punya steps memang insyaAllah menjadi,
Ye lah, kalau kongsi semua bahan ker cara masak ker,
Nanti takde pulak yang nak belajar masak,
Semua dah pandai..
Rahsia terbongkar!

Dan aku,
Kalau masak, memang tak suka ikut resepi..
Hahaha
Main campak bahan asalkan menjadi...
Setakat ni okay lagi
Alhamdulillah...
Nak mengarut pom kat dapur lah,
Ye, tempat nak buat peraturan sendiri hanya bila datang masa untuk memasak...

Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Perangai

:: Salam Satu Aqidah! ::

p/s: sebenarnya, berkenan jugak nak cari chef pastry yang pandai sastera buat calon.
okeh, mengarut je..! :P
Heh, siapa nak Ayat balik ???

3 comments:

..cik gugu.. said...
September 29, 2011 at 6:54 PM

chef pastry pndai sastera??? susah wooo..

[Reply to comment]
MiszCoMoT said...
October 8, 2011 at 12:20 PM

kalau buat biskut ikot resipi memang manis lebih keras lebih..semua lebih..hahahaha

setuju! jaga diri..jaga iman.. jaga perangai. :)

[Reply to comment]
MakNgah said...
October 14, 2011 at 10:09 PM

msk ni kena praktis baru lah terer.

[Reply to comment]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geng Mengayat

Back to Home Back to Top Ayat-mengayat..heh!. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.